АктуалноГероите на деняГрадътЕвалаНовини

Наградиха най-добрите пожарникари на Пловдив

Главен инспектор Васил Димов – Началник на Първа районна служба в Пловдив е „Пожарникар на годината“ за 2023-а. Той получи приза за комплексен победител от ръцете на комисар Георги Мангараков – директор на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението-Пловдив на церемония днес, на която за своята работа през изминалата година, бяха отличени служителите на РД ПБЗН – Пловдив.

Класирането се прави от комисия, след обсъждане на мотивирани предложения и оценки за работата на служителите от всички районни служби на дирекцията. Конкурсът показва постиженията на огнеборците в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност.

43-годишният Васил Димов е завършил специалност “Пожарна и аварийна безопасност”, във факултет “Пожарна безопасност и защита на населението” при Академия на МВР. Започва работа в системата на МВР в края на 2003 г. в гр. Пазарджик. Четири години по-късно се мести в 01 РСПБЗН Пловдив, а към днешна дата е неин началник. Притежава отлични организаторски качества и добър ръководен опит. През последната година ръководената от него служба и участък към нея, са участвали в ликвидирането на 1057 произшествия, от които близо половината – 525 броя са пожари. Номинацията на гл. инспектор Васил Димов е за съществен личен принос към издигане престижа на професията на пожарникарите и спасителите. Вижте подробности във видеото.

В останалите три категории на ежегодния конкурс се номинират служители в направленията: “Пожарогасителна и спасителна дейност”, “Контролна дейност” и „Превенция”.  

Ето и победителите в тях:

Мл. инсп. Йовко Карагьозов –  командир на екип в група „ПГ и СД“  на 02  РСПБЗН Пловдив е носител на наградата в раздел “ПОЖАРОГАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ”  в Областен етап на Национален конкурс “Пожарникар на годината – 2023”.

46-годишният Йовко Карагьозов започва работа в системата на МВР през 2000 година, когато е назначен като пожарникар във Втора районна служба. През 2015 г. става командир на екип в същата служба. Притежава отлична професионална подготовка и непрекъснат стремеж към усвояване на новостите в нормативната база. Многократно награждаван за работата си от началника на службата, директора на РДПБЗН и министъра на МВР.  През изминалата година Йовко Карагьозов е участвал в ликвидирането на 180 различни произшествия, като 80 от тях са пожари. Номиниран е за проявен героизъм и професионални умения при ликвидирането на произшествие  на 30 август 2023 г. по време на което е спасен човешки живот. При пожар на апартамент в осем етажен жилищен блок огнеборецът успява да помогне и изведе трудно подвижна възрастна жена. Въпреки огромното напрежение, успява мигновено да прецени рисковата ситуация – да влезе в горящия дом при развит пожар и силно задимяване, поставяйки живота на възрастната жена пред своя собствен. 

Гл. инсп. Петър Петров –  началник сектор СОД на РДПБЗН Пловдив е носител на наградата в раздел  „СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ” в Областен етап на Национален конкурс “Пожарникар на годината – 2023”.

След завършването на висше образование в Академията на МВР – специалност „Пожарна и аварийна безопасност“ през 2012г. Петър Петров започва работа в системата на МВР като инструктор в група „Спасителна дейност“ към Областно управление ПБЗН Пловдив. В момента е ръководител на сектор “СОД“, където с личния си пример ежедневно мотивира 41 спасители. Петър е и опитен водолаз.  Заместник ръководител на Международния модул за търсене и спасяване в градски условия. През изминалата година се сблъсква с редица професионални предизвикателства, които изискват не само проявата на ръководни умения, а поставят издръжливостта му на продължително натоварване.  Пример за себеотрицанието с което работи и ръководи действията на колегите спасители е участието на модула в акцията по издирване и спасяване на хора под руините на опустошително земетресение в турския град Бесни, където  колегите ни работят при тежки зимни условия 11 дни. С цената на изключителни физически усилия успяват да извадят и спасят живи хора. През лятото на миналата година гл. инсп. Петър Петров ръководи втората група на модула за гасене на горски пожари, предислоциран за оказване на помощ на Гръцката държава в борбата с  бушуващите горски пожари.  

Със своето присъствие на терен освен, че мотивира своите колеги да дават всичко от себе си, успява да вдъхне в местното население сигурност и спокойствие с отличната комуникация и себераздаване на  професионалисти и доброволци. 

Инспектор Кузман Ташев Дерменджиев-инспектор в група „ДПК и ПД“ на 03 РСПБЗН Пловдив е носител на наградата в раздел „КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ“ в Областен етап на Национален конкурс “Пожарникар на годината – 2023”.

Професионалният път на Кузман Дерменджиев започва през 2017г.,след завършването на факултета по „Пожарна и аварийна безопасност “ при Академията на МВР. Става част от екипа на РДПБЗН Пловдив през 2021г. В работата си отдава приоритет и активно работи с детските и учебни заведения на територията на обслужвания участък от Трета районна служба. С мотивация, организация и огромно желание допринася за подготовката и отличното представяне на младежките противопожарни отряди. Доказателство за това са призовите места на ръководения от него отбор на районните състезания. През май миналата година отборът му от млади огнеборци спечели първо място в дисциплината „Бойно разгръщане“ и се класира на трето място в комплексното класиране за купата на община Свиленград. Мотивиран от успехите, Кузман Дерменджиев завърши и обучителен курс за съдии в гр. Ловеч. Номинацията му е свързана с принос към издигане престижа на професията. Активно участва в популяризирането на основните правила за пожарна безопасност, като успешно ги предава в преки лични срещи с едни от най- уязвимите групи- децата и възрастните хора. Кузман създава и организация за провеждането на превантивна кампания преди жътвата- с цел осведоменост на земеделските производители. Проявените обективност и безпристрастност при прилагането на изискванията за пожарна безопасност му отреждат позицията на доказан и уважаван професионалист.  

Ст. инсп. Йордан Михов – началник група ПКПД в сектор ПКД на РДПБЗН Пловдив е носител на наградата в раздел  „ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТв Областен етап на Национален конкурс “Пожарникар на годината – 2023”.

Ст. инсп. Йордан Михов е пример за служител с отлична теоретична подготовка и професионален опит в областта на превенцията. В системата на МВР започва работа през 2009г.  като началник група „Планиране, оперативна дейност и оперативен комуникационно-информационен център“ на Гражданска защита.  В момента е началник група. Притежава специализирани познания в областта на химическа, биологическа и радиационна защита. С дългогодишния си управленски опит прецизно и последователно планира, организира, успешно ръководи и контролира цялостната работа на групата.  Организира и методически ръководи насочени инициатива, мероприятия и прояви с учебен и спортно-състезателен характер сред които: ученически състезания „Млад огнеборец“ и „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, конкурс „С очите си видях бедата“ и множество активности  за деца и родители по време на Седмицата за пожарна безопасност. Притежаваните знания и опит са безценен източник на информация. Подготвя и представя лекции на теми като „Колективна лична защита“, “ Индивидуални средства за защита“, „Прибори за радиационно разузнаване“ за студенти от различни факултети на Медицинския университет и ПУ „П. Хилендарски“. Съорганизатор и лектор на обучения по теми, свързани със защитата на населението при бедствия, които се провеждат сред директори на училища и детски градини. Участва в комисията по класифициране на язовирите в област Пловдив, по степен на потенциална опасност. Член е и на комисията за подбор на доброволци за формированията, които активно се включват с помощ при извънредни ситуации и бедствия. 

Със заповед на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- Пловдив комисар Георги Мангараков, всички служители, които  бяха отличени в съответните категории, са наградени и с „Писмена похвала”.

Наградените топ пожарникари на града и областта ще представят Пловдив в Националната надпревара „Пожарникар на годината“, церемонията ще е след броени дни в столицата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя–– https://do.my/biox

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина