АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовини

На какво ухае маврудът?

Съюзът на енолозите в България определи Стандарт на аромати за вина от мавруд на своя конференция в града под тепетата

Определяне на основните аромати на вина от сорта мавруд, предлагат от Съюза на енолозите в България /СЕБ/. Идеята бе представени по време на конференция, посветена на Международния ден на мавруда.

Така нареченото „Колело на аромати на вино от сорта мавруд“ е предназначено за потребителите, които ще имат възможността да се запознаят с характерните ухания на един от местните сортове.

От 3 години енолози от страната взимат грозде от различни масиви с мавруд, за да определят кои са общите ароматни характеристики, които дава сорта. Членове на СЕБ участват в работни дегустации, чиято цел е да обобщят ароматите за вина от мавруд.

Идеята ни е да дадем по-добра информираност на любителите на Дионисиевата напитка какво могат да очакват от вина от мавруд и какви са неговите аромати“, посочи председателят на СЕБ инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че изследването на характера и определяне колелото на първичните сортови аромати е подготвено от СЕБ, Аграрния университет и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Това е първа стъпка към популяризиране на местните сортове, които искаме да наложим и на световните пазари“, подчерта инж. Стоянов.

Според него местните сортове имат огромно значение за развитието на национален винен бранд и винен туризъм в България.

Първичният профил на вината от мавруд включват плодови аромати на слива, боровинка, арония, къпина, ягода, малина, череша, вишна, шипка, както и растителни – тютюн, виолетка, треви и подправки – карамфил, черен пипер и ванилия и други“, посочи ръководителят на Експериментална винарска изба на АУ – Пловдив инж. Ламбрин Топузлиев.

Той бе категоричен, че маврудът е стар и автентичен български сорт грозде, който се е засаждал и разпространявал oт дълбока древност, запазвайки идентичността си. „Претърпявал е доста катаклизми, включително европейската филоксера. Развивал се е и се е клонирал, но никога не се е губил. Нашата задача е да го запазим, развием и предадем на следващите поколения“, заяви Топузлиев.

Колелото на аромати на вина от сорта мавруд бе представено на Конференция за Международния ден на мавруда. На нея специалисти в областта на виното, енологията, туризма и винения маркетинг представиха добри практики от страната и чужбина. Сред лекторите бяха Луис Толоса, който разказа за испанската организация на винения туризъм, първият български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition Вили Гълъбова, дегустаторът в конкурси и автор на публикации и справочници за вино от Германия Янек Шуман, виненият блогър и журналист Николай Паунов, еножурналистите Даниел Ерсцей и Петер Шлаймер от Унгария и Австрия, както и британският писател и винен консултант Каролин Гилби, която е специализирана в представянето на вина от Централна и Източна Европа.

Припомняме ви, че Пловдив празнува с пълни чаши мавруда през изминалата седмица.

От СЕБ анонсираха, че в началото на ноември стартира гласуването на номинациите за традиционния конкурс “Енолог на годината“, който ще проведе през декември в Пловдив.  

В Културния календар през ноември предстои да се насладим на фестивала „Дефиле на младото вино 2022“ от 25-ти до 27-ми в Стария Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина