АктуалноГрадътЗабравеният градНовиниОбразование в ПловдивОбщина Пловдив

Местят стена в училище Елин Пелин заради зазидания барелеф на писателя

Да се премести пожарозащитната стена в Основно училище “Елин Пелин”, за да бъде запазен красивия барелеф на патрона на училището – това е разпоредил кметът на Пловдив Костадин Димитров, разбра репортер на Под тепето.

Както ви съобщихме, наблюдателни граждани алармираха през почивните дни, че Строителни работници зазидаха наполовина барелеф на Елин Пелин в Пловдив. Тази сутрин замесените в гафа не са били привикани в Общината, както бе съобщено по-рано, а са се видели в школото. Димитров е е извършил проверката на място, заедно с ресорния зам.-кмет Владимир Темелков, където са разговаряли с изпълнителя на проекта, разбра медията ни.

Инспекцията е констатирала, че няма нанесени щети върху паметната плоча на Елин Пелин, гипсокартон не е бил залепен върху него, само стената е била подпряна, разказаха от пресцентъра на Община Пловдив.

След кметската заповед за отстраняването ѝ, строителите веднага са се заели с преместването на пожарозащитната стена в Основното училище в кв. „Смирненски“.

Резултатите показа със снимка градоначалникът в личната си страница в социалната мрежа Facebook и написа:

„Благодаря на всички, които сигнализираха, за гражданската позиция.“

След отстраняването на гафа никой не отговори на зададените от медията ни въпроси:

#КОЙ възлага ремонтни дейности на общински училища по проекти, които не са съобразени с фактическите дадености на конкретните сгради?

#КОЙ проектант се подписва под проект за ремонт на сграда, която не е виждал в действителност, а само на хартия?

#КОИ експерти в #КОЯ комисия приемат такива проекти?

#КОЙ е контролиращият орган по изпълнение на проекта?

Явно всичко е добре, когато завършва добре и виновни няма нужда да се търсят.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Сектор образование трябва да вземе отношение към тази директорка.Това е работа на Темелков. Добре. Че кметът спаси ситуацията. Браво, Коце!

  2. Аха, а ако никой не беше сигнализирал, какво щеше да стане – барелефът щеше вече да е зазидан и толкоз.. А ухилената директорка ни лук яла, ни лук мирисала, все едно е директор на друга сграда и не е видяла стореното…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина