АктуалноБизнесГласовеНовиниРазследване

Инвеститорите на паркинга на Пещерско шосе ще съдят райкметa на Западен

Болница „Пълмед“ и „Булфарма“: Ще сигнализираме институциите за оспорване на решение на ВАС от г-жа Тони Стойчева и уронване на престижа ни

След двете акции на районният кмет на Западен Тони Стойчева срещу сечта на дървета на общинския терен, отдаден за паркинг на частна болница, от дружеството излязоха с изявление по казуса, в което се казва, че ще съдят кметицата.

Припомняме, че сагата с терена започна през манадата на кмета Здравко Димитров и срещу отдаването на имота имаше множество протести – След 3 опита: 7 дка зеленина пред „Пълмед“ стават паркинг.

паркинга пред Пълмед

В началото на месеца Стойчева влезе на строителната площадка и спря багера, който премахваше здрав бор. Тогава от болница „Пълмед“ излязоха със своя позиция и определиха като инсинуации твърденията на кмета на район „Западен“ Тони Стойчева, че дружеството „Булфарма“ премахва нерегламентирано дървета в отдадения под наем общински парцел пред здравното заведение на „Пещерско шосе“.

Седмица по-късно от Общинския инспекторат наложиха глоба на багериста. В понеделник историята се повтори, като този път райкметицата съобщи отново с пост в социалните мрежи и видео на живо, че на терена се премахва орех от машини на „Градини и паркове“, които час по-късно изчезнаха от площадката – Кметът на Западен срещу поредното унищожаване на дърво от инвеститор.

Ето какво написаха от двете дружества в позицията си:

„По повод постове и видеа в социалната мрежа Фейсбук на кмета на Район Западен Тони Стойчева и множество нейни изяви в медиите относно договора за наем на имот между Община Пловдив и фирма „Булфарма“ с предмет: Изграждане на паркинг пред УМБАЛ „Пълмед“ и обвинения за незаконно отдаване на терена, заявяваме следното:

Теренът на бул. Пещерско шосе пред медицински комплекс „Пълмед“ е законово отдаден под наем на инвеститора „Булфарма“ . Напомняме, че дори Върховният административен съд като крайна инстанция се произнесе с решение по темата.

По повод внушенията на г-жа Стойчева, че “паркингът се изгражда незаконно и на базата на корупционно решение”, УМБАЛ „Пълмед“ и „Булфарма“ ще заведат дела срещу нея за уронване имиджа и репутацията на лечебното заведение и инвеститора, както и иск за нанесени имуществени и неимуществени вреди във връзка със забавяне на процеса по подготовка за изграждането на паркинга. Ще сезираме и всички институции относно разпространяване на лъжи и клевети от нейна страна. Като лице представител на Общинската власт г-жа Стойчева е длъжна да спазва закона, а не да го нарушава оспорвайки решения на ВАС, както и да въвежда в заблуждение с неверни твърдения обществеността.

В Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пълмед“ месечно се лекуват над 4 500 пациенти, а през ДКЦ и неговите лаборатории преминават над 25 000 души на месец. УМБАЛ „Пълмед“ е второто по големина лечебно заведение в цялата област и 7-ма по големина болница в страната.

Средствата от спечелените дела срещу г-жа Стойчева ще дарим на Община Пловдив за социални дейности в Район Заден.“

Междувременно вчера в социалната мрежа се появи съобщение за организаран протест на място пред болницата в сряда от жители на район Западен.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

10 коментари

 1. Единият вариант е да се развали договорът, но трябва добро юридическо основание. Вероятно такова може да бъде намерено.

  Другият, е да се измени и да се запише в договора, че болницата не трябва да реже дърветата от терена, а вместо това да го облагороди с тревни площи, със специални плочки за тревни терени и да го поддържа. Дърветата са безплатна сянка за автомобилите и ценен ресурс срещу ужасния въздух в Пловдив, а още повече и за огромното, натоварено и прашно Пещерско шосе.

  В белите страни около болниците се изграждат паркове, за да се чувстват добре и физически, и психически пациентите. Пейки, фонтани, зеленина. Тук едно дърво да има, първата работа е да се отсече.

 2. ЧовекПРАВЯЧ = HomoFABER:
  https://www.youtube.com/watch?v=oWT_hGJj2Xs

  проф.д-р арх. БЕРБЕНЛИЕВ, Пейо –
  23.08.1923 – 28.05.1999:
  УАСГ, НИПК, МК, ICCROM, ICOMOS, UNESCO…
  – каквото успя да извърши през 60те, 70те и 80те години с Истинския НИПК не бива да се забравя, а периодически да се НАПОМНЯ.

  „OPUS BERBENLIEV“

  = Истинският НИПК който полагаше реални,, физически, дюлгерски грижи за архитектурните старини и ги реставрираха опитни професионалисти вместо днешното конферентно кудкудякане, дисертации и „хабилитации“ на мераклийки дето не знаят

  какво е, къде е и зашо е

  САНТРАЧЪТ…

 3. Аз съм съгласен,да има паркинг за нуждаещите се болни хорица без дори да струва стотинка-БЕЗПЛАТНО и да има и пред всички държавни учреждения,да можеш спокойно да си свършиш работа,а не да се Богатее от такива услуги…

 4. Гербиджа са много нагли, тези взеха за властелини в града, нагли и алчни- ако може целия град в една мега болница да опашат, най ще им е добре.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина