АктуалноГрадътНовини

След 3 опита: 7 дка зеленина пред „Пълмед“ стават паркинг

С безпрецедентно условие местният парламент реши в търга да могат да участват само болници

След продължителни дебати и повишаване на тон Общинският съвет на Пловдив прие да бъде направен конкурс за отдаване под наем на имот от 7.3 дка на Пещерско шосе пред болница „Пълмед“. В момента имотът е зелена площ, но той ще се превърне в паркинг.

Предложението беше внасяно два пъти, но бе изтегляно заради брожения от опозицията, подписки и протести от граждани на район „Западен“.

Оттеглиха спорно предложение за даване под наем на огромен общински терен по Пещерско шосе за изграждане на паркинг.

Три предложения на общински съветници в залата не успяха да съберат подкрепа по време на дебата. Костадин Гаров предложи да бъде завишена вноската за участие в търга на 10 000 лева, както и пъвоначалната тръжна наемната цена да бъде записана 1 лв/кв.м. без ДДС.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ апелира към колегите си да мислят по-иновативно и да добавят клауза, която да задължи наемателя, след обособяване на паркоместата да даде 1/3 на районното кметство, които да се ползват по Наредбата за паркиране на Община Пловдив. Друга негова идея беше да се изиска настилката да бъде от екопавета, за да има зеленина и да може да се дренира.

Директорът на „Общинска собственост“ Никола Аджеларов попари идеята му с репликата, че търг с подобни условия няма как да стане. По думите му подобни процедури не се свързали с практиките за отдаване под наем.

Д-р Веселка Христамян от „Демократична България“ поиска точката изцяло да отпадне от дневния ред. В подкрепа на това Добромира Костова – председател на Постоянната комисия по „Устройство на територията и жилищна политика“ към Об С съобщи пред колегите си, че комисията е излязла със становище това предложение да не се допуска до сесия и напомни, че има и постъпили възражения от граждани и подписка от живущи в квартала срещу това.

Нито едно от трите предложения не бе прието.

Друго уникално предложение обаче мина. Идеята бе на Костадин Георгиев от „Кауза Пловдив“ и гласеше: „

В конкурсните условия изрично да е упоменато, че могат да участват единствено болници, лечебни заведения или търговски дружества, които могат да упражняват медицинска дейност“, което бе прието от вносителя Здравко Димитров и нямаше нужда да се подлага на гласуване от съветниците, според правилника.

Никой не обърна внимание на репликата на адвокат Веселина Александрова, че подобно условие противоречи на Закона за защита на конкуренцията.

„Ако правилно съм го разбрала ,с това стесняваме кръга на участниците, което от гл. т. на конкуренцията е незаконосъобразно“, каза тя.

„Все едно ,че казваме на собственика на „Пълмед“: ела, да вземеш паркинга“. Извинявам се, това не е Ок“, репликира вносителя независимият Георги Величков.

„Г-н Димитров, защо не управляваме общината, както управляваме собствените си фирми, собствените си семейни бюджети? Не разбирам, защо го правите?!“ – попита той.

Отговорът, който получи от градоначалника бе: Не може щото има общински съветници.

Разговорът продължи така: г-н Димитров, много добре разбрахте какво имам предвид. Знаем, че решенията тук трябва да ги взимаме заедно. Обърнах се и към колегите не само към вас, отвърна независимият съветник и напомни, че при предишно разглеждане на предложението „тук имаше хора които протестираха, те казаха, че нямат нищо против паркингът да бъде общински“.

Въпреки казаното по-горе точката мина в този си вид.

После съветниците избраха и участници в тръжната комисия.

В самото начало на заседанието, докато течаха дебатите за двата стадиона, Георги Величков се обърна към кмета с репликата: „Господин Димитров, Вие имате един-единствен проблем. Той е, че нямате само един истински приятел. Имате твърде много приятели, на които искате и трябва да угодите. Ето това Ви е проблемът.“

След гласуването на предложението за паркинга и добавеното условие да участват само болници, Величков каза на микрофон „Господин Димитров, ето това имах предвид в началото“.

Той напомни, че подобен паркинг може да генерира добри доходи на общината.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Здравейте ! Този бъдещ паркинг е отдаден на концесия на собственика на Пълмед, за период от 10 години и за смешната сума от 20000 лв. Това е корупция ! Не случайно кмета редовно се лекува и сменя става дори в тази болница. Докъде стига безочието.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина