АктуалноБизнесБотев ПдГласовеГрадътИзбор на редактораНовиниОбщина ПловдивПод лупаРазследване

Илиян Филипов: Ще съдя някои от феновете на Ботев за откровени лъжи

Пресконференциите, пиар акциите, писмата и протестите целят града да остане без стадион, смята бизнесменът

Мога да кажа едно нещо – в тази ситуация сме по единствената причина, че всеки се е съобразявал с феновете. Те не са страна по договора“, коментира изпълнителят на проекта пред Под тепето

Под тепето се свърза с бизнесмена Илиян Филипов, с молба за коментар за последните събития около стадиона на Ботев и по-конкретно пресконференцията, последвалите 3 отворени писма на феновете, както и липсата на позиция по темата от Община Пловдив по тези декларации.

Филипов заяви, че не би могъл да коментира действията на Община Пловдив и се ангажира с коментар на казаното и действията на феновете.

Вижте какво каза по отношение на информацията, изнесена на пресконференция на фракциите в събота в хотел „Империал“.

– На тази песконференция бяха казани огромни лъжи, че бил съм актувал количества, което не е вярно. Всеки, който иска, мога да му дам актовете да си ги види и ще стане ясно, че това са лъжи, че са актувани метална конструкция 500 тона, тя е 309 тона; че има актувани седалки, пък то няма една седалка на стадиона. Аз една стотинка нямам актувана за седалки. Че съм бил актувал 100 и колко тона арматура, което също не е вярно. След това, че съм бил актувал СМР-та които са дефектни, което също не е вярно. За това, което е дефектно, ние сме спрели подизпълнителя, пуснали сме писма да се отстранят дефектите и едва тогава ще бъде актувано.

Бяха изречени куп лъжи, за което яз бях бесен.

Два дни съм говорел с тях от тогава и им казвам „кажете ми вие кога сте искали документи от мен и аз не съм ви ги дал?!“. Винаги, когато са идвали при мен и сме обсъждали проблем, помагал съм им с каквото мога. В един момент някой трябва да прави някакви актове, вади документи, които не знае как да чете, вади едни данни които са долна лъжа и в крайна сметка цялото общество получава информация от феновете, че ПИМК едва ли не е откраднала едни пари. Затова им казах „ще заведа дело срещу вас“. Защото това беше пряко обвинение срещу мен.

Илиян Филпов е категоричен за факта, че има документи за всичко, показал ги е и ще ги покаже на всеки, който иска.  

Има ли вариант общината наистина да спре финансирането по тяхно искане?

– Не, няма такъв вариант. В момента, в който общината спре финансирането, тя изпада по договор в неизпълнение. Това означава прекратяване на договора и предявяване на всички неустойки, като неизправна страна, което означава българските граждани да платят някаква лудост на нашите фенове.

Как си обяснявате наистина това мълчание от страна на Община Пловдив в този публичен спор? Все пак тя е страна по казуса и основните обвинения и искания в последните две писма са към тях.

Вижте, аз не мога да коментирам действията или бездействията на Община Пловдив.

Мога да кажа едно нещо – Ние сме в момента в тази ситуация поради единствената и проста причина, че всеки се е съобразявал с феновете.

Проектът беше за 53 млн., имаме договор за тази сума. Общината е осигурила финансиране за 25 млн. Дайте за 25 млн. какво ще свършите, така че по проекта да бъде пуснат стадионът, за да се сертифицира. Съответно моето предложение към общината още януари 2020-та г. беше такова – аз имам пълен проект с 4 трибуни, за 25 млн. правим 100% две трибуни и нормално – 53, 25 млн. – 2 трибуни.

От там нататък феновете поискаха срещи с мен, заедно сме ходили в общината и те казаха „не, ни интересува, искаме 4 трибуни“. Обясних, че няма как да станат с 25 млн. Поискаха да се махат магазини и 1000 други неща, на което автоматично общината каза „Ок, но това трябва да се препроектира. Някой трябва да каже кое да остане и кое да се махне, така че да може да функционира съоръжението“.

И от там се възложи на архитекта, който държи правата – арх. Савов, за което ние всички данъкоплатци платихме 300 000 лева за това препроектиране, за да може да се направи етапност на стадиона, която да е 25 млн. първи етап, така че да имаме 4 трибуни. На 7 ноември м.г. получихме едни проекти за стадиона, които на Етап едно, когато остойностихме всички количествени сметки, струва 45 млн. лева. В този нов проект има 1500 нови позиции. Тези 1500 позиции изобщо не съществуват по старото КСС, по което сме спечелили поръчката. В договора пише така – по нова позиция, предявена по време на проекта, ние сме длъжни да направим анализ на цена и съответно КСС, да го представим на възложителя и съответно общината да го приеме, или отхвърли и да иска съответно подобрение.

Искам да уточня, че Етап -1 е с покритие на козирката само на Сектор А и метална конструкция на сектор В, без да има метална конструкция на двата сектора Б и Г. Но стадионът да функционира.

От там нататък започнаха другите неща. 12 млн., общината казва, гласуваха целево. От тези 12 млн. обаче се взеха 1 млн. лв. и отидоха за седалки, по друга обществена поръчка, на друга външна фирма. Останаха 11 млн. и 29 хил. лв. За тях аз получих писмо от общината през декември, на 22-ри внасям писмо с КСС-та по тях. На следващия ден ми възлагат да почна да извършвам тези дейности.

Феновете вчера се сетиха „ама ние искаме тези 11 млн. да са за козирката“, а не по договора.

Така, че ако общината спре плащанията, аз веднага прекратявам договора и предявявам претенции. Съответно трябва всички български граждани да платят лудостта на феновете. Това е истината.

По закон феновете не са страна нито по договора, нито по проекта, на какво основание идват всичките им претенции?  

Не са страна нито по проекта, нито по договора, нито са осигурили една стотинка по проекта. Парите са от държавния бюджет, това са пари на всички граждани на Република България. Те се държат така, все едно те са възложителят на проекта и те осигуряват финансирането му.

Имате ли наблюдения, че настроенията на феновете ескалират все около избори. Наблюдавате ли вие подобно нещо около казуса с Колежа?   

Вижте, аз казах на председателите на Сдружението – тъй като съм малко краен човек и не обичам някой да ме обвинява и реагирам, явно целта им беше да ме ядосат, да прекратя договора и да останем без стадион – казах им така в Сдружението „има някои хора вътре, които искат да не се случи проекта, искат този мандат този стадион да не бъде пуснат за експлоатация. Огледайте се кой ви съветва, кой ви прави тези пиар акции, кой ви настройва, защото вие с тези си действия целите да се прекрати поръчката и да останем без стадион“.   

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

 1. Този е толкова „разсеян“, че номерата му са елиментарни. Бройко му загатна пред камерите, че трябва Целият стадион да е с козирка. Нали на 02.04.23г.идват избори, после и есента са местните, ТОЯ какото е тъп, какво НЕРАЗБРА. Това, че трябва да“ се бръкне“ за да е в ИГРАТА. Това се казва, над 90°ъгъл. Герб галят в Пловдив агитките за гласоподаватели. ПРОСТО Е.

 2. Крайно време е да спрем да се излагаме. Станахме за посмешище в цяла България. Всички вече ни казват просещите ц.гани от Пловдив. Не сме дали една стотинка за отбора ни само чакаме наготово цяла България да плаща за кефа на шепа лоени топки като мен и всички ботевисти които сме два автобуса хора когато няма безплатен вход и няма пари от КТБ. За последните 15 години нашият отбор е опропастил близо 200 милиона лева без нито едно значимо постижение освен купената купа, която е едно нищо. Толкова години се мазним на Бойко и ГЕРБ гласуваме за тях, за да продължат да наливат грешни пари в нашата кочина и сега ламтим за още и още десекти милиони. Аз от днес спирам да се наричам фен на Ботев и припознавам отбора на Ганчев. Само ЦСКА!!! Ако Ганчев до края на годината не започне строеж в Борисовата градина стравам фен на Лудогорец!!!

 3. Стига са се плацикали на пловдивска територия разни навлеци!

  На пресушената квадратура ОбСъвет да гласува да устроим крайно необходимия за пловдивския, балканския и европейски спорт

  ГОЛФ-КОРС

  (БОТЕВ си е частно игрище със собственик милионерин! Климатици няма ли да поискат?)

  1. Добър ден , на където задуха вятъра на там. От друга страна тва сие супер ,щото кой би искат подкрепа от педерастка медия налазена от Вълчовци

 4. Алоу, какви страни по договор? Ако феновете не са заинтересована страна в строеж на стадион, който ще бъде посещаван и издържан от тях конкретно, не знам кой е? Аз не съм чувал за стадиони, които се строят за да няма фенове на тях, освен гербаджийските стадиони по европрограми в села с по 20 баби. Този стадион е същата схема, като зала „Золума“ – разликата е, че там няма „заинтересована“ страна, която да има фен маса. Иначе същата работа – при Цветан Василев щеше да струва 16 млн., после се направи нов, по-скъп проект и стана 30 млн. Той наля 13 млн. и го поеха ГЕРБ и стана 52 млн. още и то при проект, който няма да има нищо общо с хубавите картинки от проекта на Василев, но пък на двойна цена и тройна цена.

  1. Фондация „Дом за Пловдивския Цирк“ възразява срещу отлагането да се отреди / хариже терен в центъро за

   ДОМ ПЛОВДИВСКИ ЦИРК

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина