АктуалноГрадътНовиниОбщина Пловдив

Бъдещето на Пешеходния мост отново на дневен ред

Идеята на кмета на „Централен“ за откупуване на концесията е приета от управата на Община Пловдив, предстоят преговори с ББР

Община Пловдив да си върне Пешеходния мост – за тази идея на кмета на район „Централен“ медията Под тепето ви разказа първа преди време. Всъщност идеята не е нова, за нея се е говорело през годините. Общината на път да си върне стопанисването на Пешеходния мост. Появиха се дори независими проекти за преобразяването му – Никола Сивков иска Пешеходния мост за Капана фест. През последния месец тя пак влезе в полезрението ни и благодарение на Георги Стаменов, бе прегърната от новата управа на града.

Днес стана ясно, че е имало насрочена първа среща между ръководството на Българска банка за развитие /ББР/, кметът на Пловдив Костадин Димитров и Стаменов. Тя обаче е била отложена, поради заболяване на банковия директор.

Самият райкмет потвърди, че той лично е провел няколко разговора с банкерите, по време на които е станало ясно, че ББР няма против да се прекрати концесията. 

По думите на Георги Стаменов пред репортер на Под тепето в рамките на 3 месеца процедурата може да бъде прекратена.

Необходимо е да се установи салдото по договора, за да са ясни и точни параметрите на финансови взаимоотношения, след което ще се предприемат следващите стъпки. Сумата ще се разбие, според бюджета в няколко бюджетни години.

След откупуването сега съществуващите търговски обекти на моста ще плащат наем на общинската хазна. Успоредно с това идейна концепция, обявяване на процедура, проект, в който да се предвиди частично запазване на търговските обекти, зони за почивка и наблюдение на реката и други, да се прецени за какво да се използват и двете масивни тела от северната и южната страна.

После ще се прави процедура за избор на изпълнител. „До тук времето е 2 години“, начерта бъдещето на Пешеходния мост Георги Стаменов.

Кметът на „Централен“ отрече, разпространяваната от някои пловдивски медии информация, че парите за Пешеходния мост ще „изядат“ проекти като Кино „Космос“ и БНБ.

При годишен бюджет на Пловдив над половин милиард лева да си говорим, че един проект ще изяде друг?! Това не е нещо, което може да е препъни камък. В 1-2-3 бюджетни години, при добро планиране, може да бъдат завършени всички обекти безпроблемно и Пловдив да има още няколко красиви и функционални забележителности“, коментира Стаменов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. В същото време, Община Пловдив е отчуждила десетки частни имоти и в продължение на години не предоставя обезщетение на бившите собственици…… А, сега искат да платят 5 млн. лева, за имоти, които ще получат безплатно след време…… Абсолютно безумие!

  2. Защо трябва да плащаме сега, когато целият град е разкопан. Има време за пешеходния мост, сега не е наложителен. Някой иска да се нагушка.

  3. Искат да платят 5 млн. лева народни пари за сгради, които Общината ще получи безплатно след 12 години. Това са „новите“ политици от ДБ, ПП и т.н. …… Толкова ли е богата Общината?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина