Общината на път да си върне стопанисването на Пешеходния мост

Актуално Гласове Градът Забравеният град Новини

ББР готова да се раздели със собствеността върху концесията срещу 4,3 милиона лева, Георги Стаменов е водил разговори с банката

От банката са съгласни да влезем в техните права срещу определена сума, предложението е изгодно, коментира идеята на райкмета Здравко Димитров

Бъдещето на Пешеходния мост влиза в дневния ред на града. Тази заявка направи днес кметът Здравко Димитров. Той приема идеята на кмета на район „Централен” Георги Стаменов общината да си върне стопанисването на съоръжението над Марица, което е собственост на Българската банка за развитие от 2018г. чрез дружеството, което държи концесията.

Държавната финансова институция придоби фирмата „Търговски център Марица” ЕООД на Денис Бареков, след като концесията бе заложена за 2,5 млн. евро. ББР получава наеми от търговците във „Влака”, както наричат конструкцията върху пешеходния мост, и съответно заплаща концесионни такси към Община Пловдив. Георги Стаменов е водил разговори с банката, а от там са уверили, че са готови да се разделят със собствеността си срещу 4,3 милиона лева на разсрочено изплащане за период от 10 години.

„ Това го говорихме с Георги Стаменов преди няколко месеца. В течение съм. Има развитие. От банката са съгласни да влезем в техните права срещу определена сума. Предстоят още едни разговори. Засега само Стаменов се е срещал с тях. Ще ги поканя на разговор”, заяви днес кметът Здравко Димитров. Той подчертава, че предложението на ББР е изгодно за общината.

„Но нека да има по-голяма яснота. Те са си дали оферта, предстои ние да обмислим с екипа и мисля, че ще достигнем до някакво решение да си върнем Пешеходния мост на общината”, допълни градоначалникът.

Идеята на Георги Стаменов е Пешеходният мост да се превърне отново в любимо място на пловдивчани, като съоръжението бъде естетизирано чрез реконструкция. Част от търговските обекти ще бъдат запазени, за да влизат приходи в общинската хазна за изплащането на вноските към ББР.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.