АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градКварталиКултураНовини

Архивите разказват: 4 легенди за Банго Васил

На 14 януари ромската общност чества нова година, а празникът е известен още като „Банго Васил“ (куция Васил). Ромите в града под тепетата, където се намира най-големия етнически квартал на Балканите – Столипиново, също отбелязват празника. По традиция местните лидери организират улично тържество с почерпка, музика и томбола с награди. Най-голямата е жив петел, който още същия ден се готви за празничната трапеза.

Второкласникът Румен Карагьозов, който спечели петела през 2015. Снимка: архив на Под тепето

През последните 2-3 години празникът се тачи по домовете. Не само заради пандемичните условия, а и поради липсата на средства за големи общи тържества.

Допреди два мандата местните управници редовно посещаваха квартала за празника.

Вижте видео от последното масово тържество в квартала, където населението днес се поздравява с „Банго Василий!“.

Ето и легендите, които разказват за произхода на ромите и защо те празнуват на днешния ден.

Според една от тях Свети Василий спасил ромите от удавяне във водите на бурно море, като има пратил ято гъски, на чиито гърбове те се качили и стигнали до брега. Друга легенда разказва, че Банго Васил е бил куц овчар, който помогнал на свой събрат в беда. 

Втора легенда гласи, че всички се оплаквали от циганите и Господ заповядал на светиите да ги изтребят. На св. Василий и св. Георги им дожаляло и скрили по едно циганче , единият – момче, другият – момиче. Минало време, дошъл празник. Светиите седнали да празнуват, но нямало никаква веселба. Тогава Василий и Георги довели децата, които спасили. Циганчетата започнали да пеят и да танцуват и настанала веселба. Разбрали, че и без тях не бива. Така циганският род бил спасен.

Йордан Томов танцува на Банго Васил в Столипиново/ архив 2016

Трета легенда разказва, че веднъж когато циганите огладнели, за да се заситят започнали да берат и да ядат къпини. Целите се нацапали с тях и тогава ги видял дявола. Уплашил се, че станали по-дяволи от него и решил да ги изтреби. Подмамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Тогава на помощ им се явил Банго Васил (Куцият Васил) и започнал да гони дявола, защото имал заръка от Бога да пази циганите. Дяволът се скрил, а Банго Васил започнал да се моли на Бог и мостът взел да се затваря. Те успели да преминат и били спасени.

Четвъртата история е за цар, който искал да изтреби ромите. Един човек го завел в една градина, където имало много цветя и Банго Василий попитал този човек дали му харесва и той казал, че те не му харесват, защото цветята в градината били всички еднотипни и едноцветни. Преместили се в друга градина, където цветята в градината били от всички видове цветя и всички цветове. Тогава Банго Васил попитал отново човека дали тази пъстра градина му харесва, той отговорил с да, но това му личало дори по усмихнатото лице. Така той решил да не убива циганите и този ден станал празник за ромите и се чества на 14 януари.

Какво се приготвя за Банго Васил?

На празничната трапеза за ромската Нова Година непременно трябва да има патица или петел. Майката в семейството приготвя мълчаливо баница с късмети, а младите жени лъскат всичко да блести от чистота. Задължително има питка с пара, сарми, вино и ракия. Празникът е семеен, но родовите традиции повеляват семействата да си помагат.

След полунощ децата сурвакат възрастните за здраве.

Важно е сутринта да влезе в дома добър човек, за да е добра годината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина