АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

9,9 млн. лв. без ДДС ще струва ремонтът на кино Космос

Обществена поръчка на стойност 9,9 милиона лева без ДДС обяви Община Пловдив за цялостния ремонт и реконструкция на кино Космос и площадното пространство пред сградата на арх. Любомир Шинков. Градската управа ще приема оферти и заявления за участие в процедурата до 19 юни, като, ако след избора на изпълнител няма обжалвания, строителните дейности по същество могат да започнат още преди края на лятото. Съдейки по техническите спецификации в поръчката, общината се ангажира да реализира в цялост чудесния проект на арх. Димитър Балджиев и студиото му.

Автентичният вид на киното ще бъде запазен максимално. Както изискваше арх. Балджиев, ще бъде съхранено знаковото вътрешно стълбище в сградата. Зрителната зала ще е с 599 места и ще е многофункционална- ще става за кино прожекции, за концерти, театър и друг вид представления. Екранът ще е с размери 6 на 12,30 метра. Акустиката вътре в залата също ще е съобразена с различните сценични възможности, които предлага тя.

На партерното и второто ниво се предвижда обособяване на зони за разнообразни събития, съпътстващи зрителната зала или самостоятелни такива. Във фоайето на входа са предвидени билетна каса и охрана, гардероб, кафе-сладкарница със склад. Подходът към залата се запазва в оригиналния му вид – симетрично по двата основни коридора от двете страни на новообразувания обем на кафе-сладкарницата. Само по себе си фоайето на партерното ниво може да послужи за разнообразни по вид събития- изложби, съвременни инсталации, пърформанси и други културни събития. Предвижда се система от подвижни модулни стени, свободноконфигуриращи се спрямо конкретно организираното събитие.

Намесите в горното ниво позволяват режисирането на различни дейности, независими една от друга. Етажът е разделен на три основни зони: четене и неформално общуване,  мултифункционална формална зона и зона за обществени инициативи и дискусии. Гъвкавостта на пространството отново е постигната чрез система от подвижни стени. Възстановяват се оригинално проектираните от арх. Л. Шинков  два входа на залата. Запазват се характерните ниши в стените и се обособяват като места за свободно използване – тип споделено работно пространство.

Съществуващото централно стълбище се запазва в оригиналния му вид. След щателен оглед на състоянието на бетоновите стъпала, проектът предвижда единствено репарации и реставрации на стъпалата от базалтова мозайка. Цялостното състояниe на стълбището е добро. Нужно е стъпалата да се изшлайфат, зоните, в които има нарушение на мозайката да се възстановят отново с мозайка със сходен състав от базалто-циментова смес и да се полират. Съществуващият метален парапет е с изключително характерен мотив, популярен в сградите от 60-те в Пловдив като Дома на младоженците. В момента на проектиране парапетът е изцяло демонтиран. Проектът предвижда направата на нов метален парапет, който напълно възстановява визията на съществуващия.

Площадът пред Космос ще е с настилка от бетонови блокове с фракции от естествен камък в повърхностния слой. Цветовете ще са светлосив и антрацит и два вида растер в синхрон със зонирането на публичното пространство. В парковото обзавеждане са предвидени три вида пейки, кошчета, антипаркинг колчета, парково LED осветление, чешма с два чучура, велопаркинг. Здравите съществуващи дървета ще бъдат запазени.

Припомняме, че в момента общината разполага с 4,4 милиона лева, осигурени от държавата за ремонт на киното. Средствата ще бъдат разходвани в рамките на три години, като в този период администрацията ще осигури останалата част от общо десетте милиона, нужни за довършване на проекта, като амбицията е средствата да бъдат привлечени от Европа.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Отлична инвестиция! Повече култура! След като може да ни изхарчат парите за частен стадион, едни 10 млн са нищо за средище за културата!

    1. Кое е глупавото – не разбрах? По-добре ли е да стои съборетина.
      Лошото е,че всичко става много, много мудно.
      Срамно е, че градът ни няма Концетна зала, Опера, Зоологическа градина, – все нормални неща, но заради дразги и комисионни – липсват.

  2. С толкова пари ще се поправят и сменят всички изкъртени тротоари, бордюри, кантове, тревни площи, градинки, зелени триъгълници, пешеходни зони, междублокови пространства, алеи…. Но не, гербаците трябва да опоскат всичко, а града се разпадна през това време.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина