АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Кога стартира ремонтът на кино Космос и какво да очакваме?

Кога стартира ремонтът на кино Космос и какво да очакваме? На този и други въпроси отговори дадоха кметът на Пловдив Костадин Димитров и авторът на проекта за ремонт на емблематичната сграда на арх. Шинков ведно в площадното пространство отпред- арх. Димитър Балджиев във ведоподкаста „В Капана“ на Под тепето. Разходихме се с двамата в киното, за да видим какво е състоянието му в момента и да си помислим, в какво може да се превърне то след няколко години, когато приключи реконструкцията му. За която има частично осигурено от държавата финансиране.

„Имаме половината от сумата за реализацията на ремонта на кино Космос. Днес споразумението между общината и Министерството на регионалното развитие трябва да е дошло в общината. Надявам се в най-скоро време да започнем кино Космос. В момента сме на етап обществена поръчка, която ще стартира в най-скоро време. От тук стискайте палци да няма жаления, за да пристъпим възможно най-скоро към реализация на проекта“, обясни на място кметът Костадин Димитров.

“ На този етап има много добра заявка за нашата нашата комуникация с общината, тъй като тя е водещата страна. Какъв ще е крайният резултат, все още не мога да кажа, но се радвам, че проектът не е забравен в никой случай. Сега остава да се намери изпълнител, което е нелека задача. Това ще е дълъг процес, сложен, и кандидатите трябва да са наясно с какво се захващат. Считаме, че ако проектът се изпълни, ще бъде много добър пример за това как да се стопанисват обществени пространства в Пловдив. Всички нужни заявки за налице, въпросът е да продължим така и напред“, каза арх. Димитър Балджиев.

“ Знам, че в момента топката е в нашето поле. Дотук имаме една правилна стъпка- имаме частично финансиране и можем да започнем. Сега предстои обществената поръчка, която да приключи така, че да изберем най-подходящия изпълнител“, добави Костадин Димитров.

Какво видяха те в изоставения от много години кино салон, какви спомени имат от киното и какво ще бъде реализирано в него, вижте и чуйте във видеото:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. Преди четиридесет годиини,гледах филма,,Шофьорът“в кино Космос“.Изживяването бе като от бъдещето.Да отбележа,не съм жител на Пловдив.Обичах да ходя там,4,5 пъти годишно.И особено по време на Панаирите.Пролетен и Есенен.Хубаво е,че ще го реставрират.

  2. …купешкото „стартирВа“ носи нюанс на нещо …спортно, бързо, временно = СПРИНТ СТАРТИРА.

    ЗАПОЧВАТ по-сериозните неща..

    Бая години все СТАРТИРвА ама все по обективни причини НЕ ЗАПОЧВА.

    За разлика оримерно от Частника с: КОЛЕЖО ИЛИ СМЪРТ

  3. Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

  4. Предлагам кино Космос да се превърне в закрит плувен басейн за граждани а Пловдив заслужава такова съоръжение дал на страната много шампиони и зала за тенис на маса

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина