АктуалноБългарияГрадътНовиниФотогалерия

Ремонтът на Бунарджика напредва (ФОТОРАЗКАЗ)

Зеленината в зоната, която се облагородява, ще се увеличи с още 300 квадратни метра

Въпреки, че никой освен Под тепето не дойде на общественото обсъждане за реновирането на хълма, кметът на тепетата ще прави  такива сбирки всеки месец, докато върви проекта   

Таня Грозданова

След като нито един гражданин не откликна на поканата на кмета на район Централен Георги Стаменов за среща – диалог, на която да бъдат обсъдени очи в очи важни теми по проекта за облагородяването на Бунарджика, Сахата и Младежкия хълм преди шест дни, освен репортер на Под  тепето, екипът ни продължава да следи темата. Предлагаме ви фоторазходка с кмета на тепетата – Георги Стаменов, наготово от случващото се на любимия хълм на пловдивчани в сърцето на града.

Изгражда се подпорна стена за ската между двете площадки, на които ще се оформят кътовете за отдих – така наречената зона за социализация.

Към нея е предвидено изграждане на помпено съоръжение с компенсаторен съд. Когато заработи водното огледало, водата да циркулира, а не да се излива в канализацията – както е било преди – сега това е абсолютно недопустимо, разказва Георги Стаменов. Това водохранилище ще е под земята. Надземната, видима част от подпорната стена ще е облицована с каменна настилка.

 

Според проекта зоната, в която се работи е с 1500 кв. м. озеленяване, което ще се разшири на 1800 кв. м., тоест дава се превес на зелената система, напомня райкметът. Към момента се прочиства изсъхнала растителност.

Успоредно се работи по най-тежката част от ремонта. Подмяна и доизграждане на ВиК-мрежа, ел.-инсталации и напоителни системи.

Фирмата използва до край сухото, макар и студено време, за да може с едно разкопаване да се прекара инфраструктурата и след насипване да се реди паважа.

Акведуктите – скалите са обследвани. Междувременно една се е самосрутила върху пътеката на акведукта и го е разрушила допълнително. Извършено е обрушаване на опасно надвиснала скала над езерцето с мечката.

При втория оглед на акведуктите е установено, че арматурните железа в стария кофраж са ерозироли, на местата, където са били открити. Там в момента се правият допълнителни укрепвания и нов кофраж. След приключване на ремонтните дейности пътеката по акведукта ще бъде без достъп за посетители, категоричен е Стаменов.

Дъното на езерцето е повдигнато, както бе представено в новия проект. Старото корито е било от излят бетон без хидроизолация, сега нещата са направени, според изискванията, уверява кметът на Централен.

От огледите на експертите е установено, че в западната част на хълма скалите се нуждаят от допълнително обезопасяване, около къщичката на пожарната. Предстои през пролетта на 2019-а там с помощта на алпинисти да се анкерират мрежи за безопасност.

Изпълнителите са се сблъскали с неоечакван проблем, касаещ облицовата на акведуктите. Те са били облепени с опредлен вид балчишки камък, какъвто вече не се произвежда. В момента заедно с адиминстрацията на район Централен  извършват проучвания за алтернативен, който да е максимално близък до оригинала.

По поректа са поставени и нови информационни табели за режимите в парка.

Накрая го питам, дали след като никой не се яви на отправената покана за обсъждане на случващото се на хълма минлата седмица, ще продължи да прави такива сбирки, той е категоричен.

„Да, обещал съм на един от екоактивистите, когото много уважавам. Почти всеки месец ще организираме такива срещи, докато работим по проекта.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина