ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Руският патриарх стъпва върху листа от рози в Пловдив

Девойки сипят листа от рози по пътя на патриарх Кирил
Девойки сипят листа от рози по пътя на патриарх Кирил
Върху листа от рози стъпваше руският патриарх Кирил Image title
в Пловдив днес. Девойки в български носии постлаха килим от цветя по улица Отец Паисий, от където мина главата на руската православна църква на път за облепения с тапети митрополски храм-паметник „Св. Марина“. Процесията с коли на гардове, духовници, политици и бизнесмени спря край градинката на Джумаята. От там патриархът, свитата му и домакините му се отправиха към центъра на пловдивската епархия, където ги чакаше дядо Максим. Полицейски ленти бяха опнати от двете страни на улицата, а униформени служители на реда държаха дистанция между зяпачите и делегацията. Кирил поздравяваше всеки с „Христос Воскресе“ и подканяше хората към храма. Някои тръгнаха след него, други не. Червена пътека бе опъната пред входа на църквата, а патриархът на моменти изглеждаше изненадан от помпозното посрещане. Докараните с автобуси от цялата област миряни вече се тълпяха в двора на митрополията.

Image title
Тези, които останаха отвън, виснаха на крак пред общо трите изнесени екрана, които предаваха църковната служба на живо. Въпреки това хората напираха да влязат в самата черква, за да зърнат Максим и Кирил рамо до рамо. Но не би. Мисията се оказа невъзможна. Десетки останаха отвъд оградата, но чуха всичко, което Кирил им завеща в словото си. Той препоръча на хората да загърбят консуматорските ценности и да обърнат внимание на духовното. Да не се ръководят от рекламите, които призовават да вземем всичко от живота и да преодоляват изкушенията. Като даде за пример историята на Св. Марина, която се е отказала от блясъка, от житейския комфорт и елита, за да се отдаде на вярата и да страда за нея. В същия миг хората на митрополит Николай, известен с блясъка, в който живее, опъваха поредна червена пътека, която да отведе в покоите на владиката важните гости след края на църковната служба.

Image title
Самият дядо Николай пък отново говори за медии и внушения в словото си. Дядо Максим не каза нищо. Максиме, за теб сме тук, зовеше възрастна жена в двора на митрополията, докато хора с раса извеждаха патриарха от черквата. Той само кимна и докосна главичката на малко дете, насочено към него от вярващия му татко. Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина