ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Пластмасовите торбички – все по-масови замърсители, ограничени само на хартия

 

След въвеждането на еко таксите НСИ отчита 30 на 100 скок в потреблението им

Еко-организации настояват за спешни мерки

По повод днешния Международен ден за свят без пластмасови торбички „Грийнпийс" и „За Земята“ застанаха пред сградата на Министерството на околната среда и водите, за да поискат от министър Нено Димов да предприеме незабавни и решителни мерки за спиране на замърсяването с т.нар. найлонови торбички.

Последиците от прекомерната употреба на пластмасови пазарски торбички бяха онагледени с помощта на аквариум, пълен с морските обитатели на бъдещето – водорасли и рибки, направени от пластмасови торбички. Участниците в събитието показаха и плакати с посланията на кампанията.

В резултат на големия медиен интерес към акцията, Министерството на околната среда и водите покани трима представители на активистите на среща за обсъждане на исканията им. По време на срещата със зам. министър Николай Кънчев, Славея Стоянова, директор от Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ и други представители на МОСВ стана ясно, че министерството не възнамерява да предприеме допълнителни стъпки за намаляване на замърсяването с пластмасови торбички. Въпреки уверенията от представителите на отговорната институция, че въведената през 2011 г. еко-такса дава положителен резултат, статистическите данни на НСИ сочат обратното: отчита се скок от 30% в продажбите на полиетиленови торбички за периода 2011-2014 г. В действителност огромна част от пазарските торбички в търговската мрежа не са подложени на еко-такса, а контрол върху прилагането на новите изисквания към търговците също липсва, съобщават от организациите.

Това бездействие и минимално прилагане на европейската директива води не само до продължаване и задълбочаване на повсеместното замърсяване с пластмасови торбички, но и до пропуснати приходи за държавния бюджет от еко-такси, които биха могли да послужат за по-ефективни обществени информационни кампании. Докато в България един човек използва минимум 400 пластмасови торбички на година, жителите на Дания и Финландия използват по едва по 18 пластмасови торбички годишно, допълват природозащитниците.

Представителите на министерството и на еко-организациите се съгласиха, че биха могли да си сътрудничат в усилията за повишаване на съзнанието на хората относно този проблем.

Еко-организациите внесоха официално писмо до министъра, с което настояват за следните мерки:

1) Въвеждане на задължителна количествена цел за намаляване на потреблението за тънките пластмасови торбички за пазаруване (до 50 микрона дебелина) от 90 торбички на човек до 31 декември 2019 г. и 40 торбички на човек до 31 декември 2023 г.

2) Въвеждането на продуктова такса за всички еднократни пластмасови торбички за пазаруване без изключение (вкл. много тънките под 15 микрона) до 31 декември 2018 г.

3) Налагане на окончателна забрана на пластмасовите торбички за еднократна употреба при постигане на максимална ефективност на мярката таксуване – т.е. при спадане и на абсолютното потребление, и на приходите от таксата, но не по-късно от 2025 г.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Не е ли време и гражданите да поемат лична отговорност? Не е толкова трудно хората да си носят торбички за многократна употреба.

  2. В тази връзка…да попитам Екоминистерството кога ще има монтирани на обществени места автомати за изкупуване на PVC бутилки и алуминиеви кенчета! От десетина години се говори за това…май май нема да дочакам!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина