ГласовеМнения

Културен протест за Гарнизонна фурна

Художници рисуваха и показваха на хората от квартала проекта си за център за съвременно изкуство

90-годишната баба Елена: Изкуство и парк! Това тук се случва защото българите сме завистливи“

Все още има хора в района, които не знаят нито за намеренията на общината, нито за идеята на артистите

Тръгна подписката за каузата Гарнозонна Фурна

Таня Грозданова

Седем полицаи охраняваха „протеста“ на десетина рисуващи артисти срещу подновената декларация от кмета на „Западен“, че сградите в бившия военен имот на Гарнизонна фурна ще бъдат съборени.

След необявеното официално преди изборите затишие, в края на работната седмица райкметът  Димитър Колев обяви, че от началото на май се пристъпва към първоначалния план на Общината за премахване на опасните сгради върху терена от 5 дка и изграждането на паркова среда, като се позова на подписка от 200 души, живеещи в квартала. Те се били подписали срещу проекта на интелектуалците, които искат сградата на фурната да бъде ремонтирана и превърната в Център за съвременно изкуство.   

В отговор инициативният комитет от институции и дейци на културата направи контраподписка, която се набира парафи в ЦСИ-Баня "Старинна" – от 12 до 19 часа, петък, събота и неделя. Пусната е и петиция в Интернет. Следващата стъпка бе свиканият днес в 17 часа последен предупредителен протест срещу събарянето от Инициативен комитет за запазване и развитие на Гарнизонна фурна, в който влизат 23 души, предимно художници, архитекти, театрали.

На него дойдоха предимно млади хора и периодично се появяваха хора от съседните блокове да питат какво се случва, докато художниците рисуваха и им показваха идеята си. Оказа се че въпреки двете подписки от по над 200 човека всяка, които страните по спора развяват, все още има хора в района, които не знаят нито за намеренията на общината, нито за идеята на артистите.

„Ох, много е сложно, не мога да реша кое е правилно“, възкликна жена на средна възраст, която се представи като Пепа.

За разлика от нея 90-годишната баба Елена бе категорична: „Изкуство и парк! Това тук се случва защото българите сме завистливи. Ако видим, че някой може да създаде нещо хубаво, вместо да му  помогнем, ние го мачкаме. Надеждата ми е в младите!“

Организаторите декларираха, че имат готовност за активни граждански протести. Те са готови да бранят с жива верига Гарнизонна фурна, ако не бъде оттеглено решението за събарянето й.

Художникът Емил Миразчиев – говорител Инициативния комитет, заяви пред Под тепето, че прави неистови опити за диалог с администрацията, която явно не иска да чуе гласа на някои граждани.

Интелектуалците са изпратили покани до всички политически партии в Пловдив, както й до народните представили, за среща идния вторник – 2 май, в Дома на културата „Борис Христов”, за да се обсъди проблема и да се търси консенсус по съдбата на  сграда.

Те се опасяват, че именно по време на тази среща ще бъдат изпратени багерите, за това се организират да дежурят на смени пред Гарнизонна фурна.

Очаквайте отговорите на „подхвърляните реплики“ по дебата за Фурната в институционални кулоари, социални мрежи и очи в очи, в интервю с Емил Миразчиев.

Под тепето ще ви покаже и какво се случва зад оградата на Фурната.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Стабилна сграда, строена 1931 -1933г. Пещите са изидани и оборудвани от фирма „WERNER FEIDEDER“.Термометрите са „SIEMENS“Това е история – Гарнизонна фурна трябва да се запази!!!!
    Алчни ,прости и зависими „хора“ искат да я сринат….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина