ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Манол Генов: Ваньо Танов да отиде на Капитан Андреево и да събере за коледни добавки

Финансовият и социалният министър бързо си разпределиха ролите на лошото и доброто ченге, каза депутатът от БСП

Финансовият и социалният министър бързо си разпределиха ролите на лошото и доброто ченге, и то на гърба на пенсионерите. Калфин срещу Горанов по повод отпускането на коледни добавки. На Горанов жена му не му дава да вдига добавките, а  другият трябва да защитава ролята си на социален министър. Трябва да се съберат едни 80 милиона. Смятам, че може да се изтръска торбичката. Финансовият министър да прати Ваньо Танов на Капитан Андреево- ще ги събере много бързо, препоръча днес от Пловдив депутатът от БСП Манол Генов по повод коледните за пенсионерите. Той е категоричен, че такива трябва да бъдат отпуснати, тъй като има откъде да бъдат събрани.

Генов застана пред журналисти, за да представи внесените от партията му предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Левицата предлага  от 1 януари 2015 г. да се преустанови процеса на едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж. Считаме, че по този начин ще се намалят негативните ефекти от така наречената пенсионна реформа  от 2010 г. и 2012 г, която ограничи значително достъпа до пенсионната система. Реалната възраст, на която лицата се пенсионират в България е 64 години и 5 месеца за мъжете и 61 години и 3 месеца за жените и е значително по-висока от средната в Европейския съюз, а същевременно в България средната продължителност на живота е с около 7 години по-ниска, обясни  Манол Генов.

Промените ще се отразят благоприятно на три групи в предпенсионна възраст- в първата са лицата, на които не им достигат до две години стаж и за тях законът предвижда да  се даде  възможност за пенсиониране  преди 65 г., но с намален размер на пенсията. През 2014 г.  това са около 3 хиляди човека.  Във втората група са лицата с достатъчен осигурителен стаж, но ненавършена възраст за пенсиониране, като предложението на  БСП е те да получат право да се пенсионират до две години по-рано с намален размер по 0,4% за всеки недостигащ месец. Очакваният допълнителен брой на новите пенсии през 2014 г. е около 10 хиляди. И третата група са лицата, на които не им достига и  стаж, и възраст, но не повече от 24 месеца, като това ще бъдат преди всичко лица, които доброволно ще се възползват от това право, а няма да са притиснати от икономически причини, смята депутатът.

Даваме си сметка, че всяка такава промяна има своята икономическа цена, но смятаме, че изчислените суми са поносими за държавното осигуряване, категоричен е народният представител, като цитира, че за една година от въвеждането на предложените промени  увеличението  в броя на новоотпуснатите пенсии ще бъде с около 13 хил. и  ще изисква допълнителни средства за 2015 г. от около 30,5 млн.лв.

Що се отнася до въпроса с увеличаването на възрастта за пенсиониране Манол Генов бе категоричен,     че левицата  предлага  с промените в   кодекса да се преустанови процеса на едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия, считано  от 1 януари 2015 година.  Същевременно трябва да  поставим няколко важни въпроса – финансовият и социалният министри да кажат колко години средно българинът ще се радва на пенсията си?  Ако заетостта задържи  наемния труд до тази възраст, държавата ще поеме ли риска да промени границите на т.нар. младежка безработица- от досегашните 29 годишна възраст, на поне 39 години? Кой министър ще има куража да проучи и да огласи на всеослушание каква част от младите българи, не само до 29, но и до 39 годишна възраст имат реален трудов стаж и колко. Това са въпроси, на които трябва да се даде ясен отговор и след това да се премине към реална пенсиона реформа, заяви Манол Генов.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина