ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Световни авторитети се събират на конференция за антисемитизма

Израелският посланик идва за събитието по случай  70-годишнината от спасяването на български евреи

Израелският посланик ще е сред гостите на форума
Израелският посланик ще е сред гостите на форума
Конференция по случай 70-годишнината от спасяването на български евреи организира на в петък Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Официален старт на събитието ще даде ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.

Мястото на провеждане е сградата на Общински съвет Пловдив, с чието съдействие се осъществява еднодневният форум, съобщи доц. д-р Мария Шнитер, преподавател във факултета и член на организационния комитет на конференцията. Научните трудове и дискусии са посветени на темата „Исторически и богословски корени на антисемитизма”. Всички поканени лектори са авторитетни учени и изследователи от страната и чужбина – Андрей Аврамов, Йордан Велчев, д-р Андерш Гердмар, доц. д-р Валентин Петрусенко, д-р Лиляна Деянова.

Съвременните тенденции в отношението към евреите в Европа ще представи международно признатият общественик Андрей Аврамов. Той е сред най-често канените участници в публични и академични форуми, представял е в Европейския парламент теми, свързани с антисемитизма и спасяването на българските евреи. Преподавателят в Пловдивския университет доц. д-р Валентин Петрусенко ще запознае аудиторията с темата „Размисли за антисемитизма и толерантността по българските земи, рефлектиращи за събитията от март 1943 г. ”

Чуждестранният лектор д-р Андерш Гердмар е теолог и доцент по Новозаветно тълкуване. Той ще запознае присъстващите на конференцията с богословските корени на антисемитизма от времето на ранното християнство, през Просвещението до Холокоста. Световно известният писател и специалист по проблемите на градската култура на Балканите Йордан Велчев, ще се включи в програмата с лекцията си на тема „Евреите на Балканите ХІV – ХVІІ век”. Д-р Албена Танева, преподавател по публична администрация в Софийския университет и водещ специалист в изследванията на Холокоста и спасението на евреите в България, ще въведе присъстващите в темата „Ролята на духовните водачи във формирането на нагласи”.

Д-р Лиляна Деянова, професор по Обща и историческа социология в Катедра „Социология” на СУ „Св. Кл. Охридски“ и член на Института за критически социални изследвания ще представи темата „Политическите употреби на българския антисемитизъм и анти-антисемитизъм”. Тя е преподавала е в ПУ „Паисий Хилендарски”, Института по политически науки в Страсбург, Университет „Париж 10”, Висша школа по социални науки в Париж, Университет „Лион 2”, Университет „Лавал” в Квебек, Канада, и др.

Гости на събитието ще бъдат Негово Превъзходителство г-н Шаул Камиса Раз, посланик на Израел, представители на общността на евреите в Пловдив, интелектуалци и общественици, преподаватели и студенти.

Спасението на българските евреи през Втората световна война е събитие, привлякло вниманието на обществото през последните няколко години. Верен на традициите си, Философско-историческият факултет е съпричастен с отбелязването на събития от такава историческа значимост, които допринасят за съхраняване на националното достойнство на българите, каза доц. Шнитер.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина