БългарияВластНовиниСъд

ВСС решава дали да разгледа процедурите за освобождаване на главния прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава днес, съобщава БТА. В предходното заседание- на 5 юни, служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че като точка в дневния ред ще бъде включено разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а „кога ще са готови да го направят, зависи от тях“.

Очаква се заседанието на съвета да се председателства от новия министър на правосъдието Атанас Славов. Той е част от новото редовно правителство с министър-председател Николай Денков, избрано от 49-ото Народно събрание.

В предходното си заседание Пленумът на ВСС прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него. Предложението е във връзка с изказване на Иван Гешев, в което той използва израза “политически боклук”. Според четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС по този начин Гешев е уронил престижа на съдебна власт.

„Зад целите на това производство прозира ясно, според мен, опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане“, заяви главният прокурор Иван Гешев в изложение по време на заседанието.

На 25 май Пленумът на ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета. То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения от Иван Гешев и е подписано от шестима членове на колегията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина