БългарияВашите писма

И полицията не можа да помогне на членове на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” да влязат на общо събрание (СНИМКИ)

Пловдивските потомци на тракийски бежанци протестират срещу начина на ръководене на организацията от Нонка Матова

Хората искат съдействие за изпълнение на съдебните решения

Близо 60 членове на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” не бяха допуснати от частна охранителна фирма  да присъстват на отчетно – изборното събрание на организацията, свикано в събота от Нонка Матова. Беловласите мъже и жени -потомци на създателите на дома на дружеството в пловдивския район „Южен“, стояха над два часа отвън на стълбите пред читалището в студа, защото специално наети охранители провеждаха строг пропускателен режим на входа на сградата.  

Наследниците на бежанци от Беломорска Тракия и членове на дружеството от Пловдив с платен членски внос, дойдоха навреме за началото на събранието, обявено в Държавен вестник. Показаха документите си на охраната, но не бяха пуснати вътре. Охранителите съобщиха, че могат да влязат само хора с делегатски карти. Въпросните карти се оказаха листчета, издадени само на конкретни хора, като повечето от тях са от селата и Сопот, разказаха останалите на стълбите. Имаше забрана и за медии.  

Наложи се чакащите да извикат полиция, за да им окаже съдействие за влизане в събранието.  Те представиха всички документи на дошлите полицаи. „На нас делегатски и членски карти не са ни издавани, въпреки че сме си платили членския внос по банков път, защото като идваме да плащаме на място не ни го искат. Казват, че ни няма в списъците", обясни Мариана Алексиева- председател на читалище „Тракия -Пловдив 2008”.

Дори полицията не можа да направи нищо по казуса. Униформените обясниха, че те не са  установили недопускане на членове на дружеството на общо събрание, а само факта, че на входа има охранителен режим и фирмата, която го извършва има сключен договор. Те посъветваха чакащите да подадат жалба в Първо районно и да опишат случая. След двучасово висене на студа и без помощ от никъде възрастните хора тръгнаха към полицейското управление.

Сагата на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” със стопанисването на културно-просветния дом,  читалището и управлението е с дълбока история в годините. Неговите създатели и учредители водят дългогодишни съдебни битки с Нонка Матова.  И ги печелят до последна инстанция, само че след това не се случва нищо. Няма орган, който да следи за изпълнението на тези влезли в сила съдебни решения.

Картинката, която се разигра днес в кв. Кючук Париж бе дежавю на последния протест от 9 април 2016-а, тогава хората отново се опитаха да влязат на отчетно събрание, но не би.  

Нонка Матова не заслужава да носи званието „Почтен гражданин на Пловдив”. Това обявиха членовете на Тракийското дружество „Войвода Руси Славов” още през 2015-а година, когато о.з. генералът заведе дело срещу читалището, което се помещаваше в Тракийския дом на дружеството и го изгони от там. Матова искаше библиотеката да плаща наем от над 1000 лева месечно. Така НЧ „Тракия-Пловдив-2008” бе брутално изгонено от мястото на създаването си – място градено от поколения тракийци, направили Тракийския културно-просветен дом, се казва декларация на дружеството „Войвода Руси Славов” от тогава. Към читалището има школи за автентичен тракийски фолклор, музикална и езикова школа, то е място за тематични земляшки срещи. Всички те са набутани в бараки на ул.“Кукуш“ , казаха представителите на читалището.

Конфликтът между двете дружества с едно и също име "Вйвода Руси Славов” – едното оглавявано от Нонка Матова и другото – с председател е доц. Георги Йорданов, продължава от години. Тракийците от дружеството на доц. Йорданов, което е първосъздадено, показват документи, че са спечелили 6 дела за легитимността на тяхното дружество. Те искат да влязат във владение и да стопанисват бившето кино "Тракия" на ул. "Димитър Талев" в „Южен“.

"Всички съдебни дела са в наша полза. На 10.06 2013 Окръжния съд отменя всички решения на Общото събрание на Тракийско дружество от 26.06.2012 година до тогава. Няколко месеца по-късно Апелативен съд потвърждава това решение, според което изборът на Управителен съвет и Контролен орган, оглавен от Нонка Матова, е нелегитимен. Накрая и ВКС също потвърждава. Последното решение е от 17.02.2017 година на ВКС ", разказа Мариана Алексиева и показа всички документи. Хората искат съдействие за изпълнение на съдебните решения и да се насрочи отчетно- изборно събрание на легитимното Пловдивското тракийско дружество, което да бъде организирано от тях, а не от "незаконното с управител Нонка Матова".

Според тях те не са допускани в дружеството и на събранието защото задават неудобни въпроси като:“ Как се разходват парите от наемите на сградата; Какво е бъдещето на Тракийския културно-просветен дом (ще се развива ли като такъв, или ще става стрелбище); Каква ще е съдбата на 40 000 тома книги, които сега гният в киносалона….и т.н.

Очаквайте репортаж от състоянието на сградата на дружеството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

 1. Нона е алчна и нагла персона, която в името на личните си интереси би прегазила всичко и всички! Трябва да й покажем, че тракийското дружество не й е бащиния и да я съдим до дупка за интересите си.

 2. Тази нагла госпожа, подкрепяна от влиятелно личности,
  разби на пу и прах едно прекрасно дружество.
  Няма дейност, няма пловдивчани, в библиотеката ако влезнат 2 човека на седмица… халал му кажи.
  Но …наемчето всеки месец си върви, и си пълни тя джоба, а хората, които са строили тази сграда са аут.

 3. Тази как се не наяде, как се не напълни туи чарво.
  И в ПОТВ ще се изявява – притози ремонт -открих нещо, при другия -нещо друго. Глупости на търкалета/Двора го подреждат наемателите . Тя павета сънува, да скъпички са – гранит.
  Ха ха ха….

 4. То не бе разправия, не бе чудо. Решения в тяхна полза – ТЯ се разпорежда с дружеството. Изключва, избира, раздава делегатски карти, членски карти….
  Нямааааа, яма кой да спазва закони в тази държава…..

 5. Пловдивските тракийци на най-големите овце, след като толкова време си траят. Заслужават си хала.
  Още някои да дойде да ги дои, пак ще са доволни и ще си дават каквото трябва.
  Ами да се хванат и да я изнесат с парцалите тази

 6. Браво на тази медия и на журналистката, отразила така обективно ситуацията. Хората вече са ОТЧАЯНИ, защото не виждат изход.
  Срамно е , толкова много възрастни да бъдат разигравани, да бъдат лъгани от съдебната система, да бъдат подвеждани, че може да възтържествува СПРАВЕЛИВИСТТА!
  Следва прокуратурата да се сезира.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина