Стрелбата срещу охранител в Кършиака – отмъщение заради побой през април (Обновена)

Темида

Единият от задържаните е осъждан 28-годишен арменец

Сергей Харутунян, един от обвинените за стрелбата в Кършиака по охранител преди няколко дни, бе докаран в съда днес. Очаква се срещу него да започне дело по обвинение в опит за предумишлено убийство. Днес по обяд съдът трябва да реши дали той да остане за постоянно в ареста.

Харутунян е роден през 1990 година в Ереван и е със средно образование. Осъждан е. Говори български език, но с акцент. По думите му работи, но без трудов договор. Защитникът му адв. Делчо Джубелиев заяви, че причината за случката е, че съучастникът на Сергей – Артур Осипян е бил пребит през април, което е поводът за конфликта.

Срещу Сергей е повдигнато обвинение за това, че на 29.07.2018 г. в гр. Пловдив, като извършител, е  направил опит умишлено да умъртви  А. К., като изпълнителното деяние е довършено, но не са настъпили предвидените от закона и желани от дейците обществено опасни последици и деянието е извършено предумишлено – престъпление по чл. 116 ал.1 т. 9 вр. чл. 115 вр. чл. 18 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 от НК. Това съобщи прокурорът Тодор Павлов. Той обяви, че няма достатъчно доказателства да поиска арест за помагача Артур Осипян и неговата мярка е "подписка".

Според обвинението се е ститнало до стрелба по охранителя след конфликт от пролетта. "Стрелбата е възникнала вследствие на конфликт пред модерно атрактивно заведение в Пловдив, в което обвиняемите и техни приятели не са допуснати от простреляния и други охранители на заведението през месец април. Точно той обаче е бил нарочен за това, че е счупил челюстта на другия обвиняем, който е с мярка "подписка". Според свидетелски показания обвиняемите са се държали агресивно, били са пияни и са паркирали джипа си арогантно пред входа. След конфликта са потърсили отмъщение спрямо пострадалия охранител, като исканата сума за обезщетение е достигнала 40 000 евро – за поругана чест. Имало е и заплахи, разбира се".

След 20-минутна почивка, поискана от защитата на обвиняеми за запознаване с материалите, заседанието започна.

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Сергей. Според съда в този, макар изключително ранен етап от разследването, по делото  е събран значителен обем от доказателства, от които да се направи обосновано предположение, които сочат възможността именно обвиняемия Сергей Х. да е автор на престъпното деяние. В случая е налице презумпцията по чл. 63 ал.2 т.3 от НПК, като и двете опасности от укриване и от извършване на престъпление са налице.

Нещо повече, за действително съществуващата реална опасност от извършване на престъпление следва да се посочат и предишните нееднократни осъждания на лицето, като настоящото деяние е сторено в изпитателния срок на последното такова. Обвиняемият се явява и деец с висока степен на обществена опасност и при взета по-лека мярка за неотклонение би могъл да извърши друго престъпление, а именно да повлияе върху доказателства, които тепърва следва да се събират, в това число и върху свидетели.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.