Прокуратурата погна петролен бос за нелегални горива и укриване на данъци

Темида
Александър Апостолов

10 души са арестувани по време на акцията

Иззети са множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива

По наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебно производство за укриване на данъци и пране на пари бяха установени и обезпечени 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева

На 14/15.11.2017 г., под ръководството на екип от наблюдаващи прокурори при Окръжна прокуратура – Пловдив, на територията на обл. Пловдив, обл. Хасково и обл. Бургас, бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, множество огледи на местопроизшествие и разпити на над 20 свидетели. По реда на Закона за МВР, за срок от 24-часа, бяха задържани 10 човека.

Описаните действия бяха извършени от екипи, включващи наблюдаващите прокурори, разследващи от Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив, служители от ТД „Национална сигурност” – Пловдив, чиято е и първоначалната разработка, довела до образуване на производството, и мобилни екипи на Агенция „Митници”.

В резултат на извършените процесуално-следствени действия, на територията на 4 бензиностанции, находящи се в гр. Пловдив, гр. Харманли и ГКПП „Капитан Андреево”, бяха открити около 100 000 литра горива без доказан произход. Бе установено, че на всяка една от бензиностанциите, колонките за гориво не са свързани към НАП, в резултат на което, през продължителен период от време, безотчетно към фиска, са били реализирани на пазара горива с неясен произход. При извършените претърсвания и изземвания са били намерени голям брой отчетни книжа, удостоверяващи продажбата на такива горива.

Иззети са множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива. Част от тези автомобили са били заварени в момент на зареждане на бензиностанциите в тъмните часове на денонощието. Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без установен произход, които са били укривани от органите на митниците и НАП при извършването на регулярни проверки.

При извършване на претърсване и изземване в трезор, използван от лицето, спрямо чиято дейност са били насочени оперативните и процесуално-следствени действия, са били открити и иззети 750 000 евро, които не са били декларирани. При друго претърсване и изземване, са били открити и иззети парични суми в различни валути, с левова равностойност над 400 000 лева, за чиито произход също не са били представени документи.

Към момента, към наказателна отговорност за укриване на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 750 000 лева, извършено при условията на продължавано престъпление в периода 01.01.2017 г. до 14.11.2017 г. в гр. Бургас и гр. Пловдив, е привлечен Емил В. – престъпление по чл.255, ал.3, вр.ал.1, т.2, т.3 и т.6, вр.чл.26, ал.1 от НК.

Към наказателна отговорност за пране на пари, извършено в периода 01.01.2017 г. до 15.11.2017 г. в гр. Пловдив, посредством придобиване и държане на имущество – пари в размер на 375 000 евро с левова равностойност 750 000 лв., за което обвиняемите са знаели, че към момента на получаването му, е придобито чрез тежко умишлено престъпление – данъчно престъпление, и деянието е извършено от две лица, сговорили се предварително, са привлечени Емил В., на 48 г., и 40-годишната Вася С. – престъпление по чл.253, ал.4, вр.ал.3, т.1 предл. първо вр.ал.2 от НК. По отношение на останалите намерени парични суми разследването за пране на пари продължава.

Двамата обвиняеми са задържани от наблюдаващите прокурори за срок от 72 часа, като в рамките на утрешния ден предстои да бъде преценено дали да бъде поискано вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева. За укриването на данъчни задължение е предвидена и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Работата по делото е в активна фаза, като продължава извършването на голям обем действия по разследването.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.