По следитеРазследване

Общинският съвет вкарва Пловдив в комуникационна дупка

Хвърляме мобилните телефони заради решение на старейшините

Трите компании се обединиха, за да докажат, че услугите им не са опасни за хората
Трите компании се обединиха, за да докажат, че услугите им не са опасни за хората
Общинският съвет ще вкара Пловдив в тотална комуникационна дупка, разбра се днес на безпрецедентен брифинг на трите иначе конкурентни на пазара компании М Тел, Глобул и Виваком. С решението на старейшините да бъде дръпнат шалтера на всяка базова станция на някой от мобилните оператори, която се намира на 300 метра отстояние от училище, детска градина и обществена сграда, на практика 80-процента от антените излъчващи сигнал ще бъдат свалени. Това означава само едно- пловдивчани няма да могат да ползват мобилните си телефони. На дали някой от избраниците ни в местния парламент се е замислил над проблема или е анализирал въпроса, преди да вдигне ръка и да гласува. Решението обаче вече е минало през сесия, а сега и трите мобилни оператора го обжалват в съда. Може да стане така, че 80 процента от базовите станции под тепетата да бъдат спрени.Жителка на блок 202 се оплаква, че антена я облъчва в спалнята й. След замерване се установи, че вредно лъчение няма
Жителка на блок 202 се оплаква, че антена я облъчва в спалнята й. След замерване се установи, че вредно лъчение няма
Те са общо 154 и на трите компании. При това положение обхват ще има само в няколко крайни квартала и индустриални зони, но и там няма да може да се говори по мобилен телефон, тъй като натоварването на клетките ще е като при Нова година- всеки има обхват, но не може да се свърже. За пример, в повечето страни от Европа разстоянието, прието за безопасно от въпросните базови станции, е между 3 и 7 метра, в зависимост от мощността на антените. 
Днес бяха направени публични замервания край някои от невралгичните мобилни устройства в града. Експерти на държавната лицензирана лаборатория „Физични фактори” към Националния център за опазване на общественото здраве влязоха дори в спалнята на жителка на блок 202 в Тракия, която твърдеше, че антена от съседния вход я облъчва докато спи и не се чувства никак добре. Оказа се обаче, нивата на електромагнитното поле в спалнята е в нормите и е напълно безопасно. Замерването бе направено пред медиите, без да има скрито покрито. То показа от 0 до 0.1 микровата на квадратен сантиметър, ниво в пъти по-ниско от максимално допустимите в България стойности от 10 микровата на квадратен сантиметър.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина