ЗдравеПУЛС

Рибари от цялата страна хвърлиха въдици в Гребната

Разпределени са 19 отбора с по 4 състезатели и 1 резерва, като участниците са от цяла България и се състезават на Гребната база

Националното първенството ще се проведе днес и в неделя, отсявайки най-добрите отбори, които ще бъдат класирани за световното първенство. То също ще се проведе в Пловдив

 

Екатерина Стоянова

Денят преди Великден, тази година, е много специален за всички рибари, тъй като именно днес започна Републиканското първенство по спортен риболов. Състезателите бяха разпределени чрез жребий по местата си, разположени на север от моста на Гребния канал. Най-големият късметлия бе този, който изтегли билетчето за мястото до моста, защото там е най-благоприятно поради 2 причини: най-много храна за рибите се хвърля там  и никой не стои от дясната страна на първия състезател.Така той има възможността да улови най-много риба, а другите състезатели, особено тези в средата, трябва да приложат малко повече усилия и умения. Звучи несправедливо, но всъщност е, заради жребия.

В Гребния канал плуват много риби, което е добра предпоставка за състезанието. Дестинацията е избрана и заради голямата инфраструктура на града, широкото пространство и благоприятните условия, които създава Гребната база – по-удобно е, отколкото при реките и в планините. Там се лови предимно шаран, амур, каракуда, кефал и уклей. В канала живеят и сомове, които са хищници и го чистят от мъртвите риби. Както знаете, риболовът там е забранен, като е позволен само в 2 дни през годината. Това позволява на рибите да се размножават, което е прекрасно от една страна и не толкова прекрасно от друга. Второто е така, защото хабитатът се пренаселва и рибите умират от липса на кислород. Тук идва и важната роля на сомовете, за които споменахме, че пречистват канала от труповете.

Рибата, която състезателите са хванали, се събира в мрежи във водата, за да може след това да бъде претеглена. Състезателят с най-голям улов, тоест най-тежък, печели. След претеглянето рибите ще се върнат във водата, където ще продължат да живеят.

Мястото на състезанието бе оградено и на пост бяха застанали представители на Общинска охрана, които си вършеха работата с усмивка. Съдията обикаляше и наблюдаваше състезателите, които бързо и пъргаво следваха план за действие. Броят на записаните отбори е 19, като във всеки отбор участват по 4-ма състезатели и една резерва. Състезателите са от цяла България и вече са подготвени, след като проведоха генерални тренировки в четвъртък и петък. 

Предвидливо хвърляха захранка на предварително предвидените места, на които хвърлят въдиците със стръвта след това. Още в първите минути бяха извадени риби, като първият състезател успя да улови 2 големи шарана и няколко малки рибки за отрицателно време. Смесица от спокойствие и спортен хъс се носеше по въздуха. Хората, преминавайки по моста, имаха възможността да наблюдават състезанието. То ще продължи и утре, когато ще бъдат избрани най-добрите, които ще се класират за Световното първенство по улов на плувка. Това ще бъде 63-тото първенство и също ще се проведе в Пловдив, на Гребния канал, през месец септември.

Утре, на втория манш, ще бъде изтеглен нов жребий в 7ч, а началото ще стартира отново в 10ч. За неявилите се отбори ще се изтегли служебен жребий. Победителското място ще бъде обявено в 14ч.  Нека да им пожелаем успех!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „…представители на Общинска охрана, които си вършеха РАБОТАТА с усмивка…“ А? РАБОТАТА? Екатеринке мари, ти значението на тази дума не го ли знаеш? Безделие, скрита безработица, обслужвана от данъците на изнемогващи пловдивчанКи – срамота! ДА ВЪРВЯТ ДА КОЛОДРУМЯТ след Усилната Работа всички навлеци на ИМПЕРИАЛиста, че дано оправдаят разноската

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина