ЗдравеПУЛС

Празник на дарителите организират в УМБАЛ „Св. Георги“

Празник на дарителите организира Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ утре, 18 декември, от 11:00 ч., съобщи началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.

В рамките на празничната програма ще бъдат раздадени грамоти на всички дарители през годината. Сред тях са 43-ма ученици от Художествената гимназия в Пловдив, които нарисуваха картини за украса на интериора на клиниката. На младите художници ще бъдат раздадени и книги от Издателство „Хермес“, което също е един от дарителите. Материалите за картините, както и допълнителни средства за подпомагане на дейността на клиниката са осигурени от д-р Елена Радева – български лекар, работещ в чужбина. Тя организира дарителската  кампания „Изкуство за живот“ и добавя спонсориране с лични средства.

Ученици от ОУ „Кочо Честименски“ и техни учители също са сред благодетелите. С празнична програма и подаръци те изненадаха тази пролет своите връсници – пациенти на клиниката. Грамоти за дарение ще получат и оперната певица Анна Барбудева, която организира концерт в полза на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, както и общественикът и спортен деятел Христо Бонев, който редовно осигурява лакомства за малките пациенти.

Дарения за диабетния център на клиниката са направили Фармацевтичната компания „Lilly“ и „КЦМ 2000“ АД. Лични средства за Ревмо-кардиологичното отделение на Клиниката по педиатрия и генетично лечение са предоставили Иванка Пастърмаджиева и Юлия Здравкова. Банка ОББ през тази есен дари книги за болничното училище към клиниката. Фирма „Анди“ ще получи грамота за осигурената система за видеонаблюдение, която са прилага за първи път в България за диагностика на пациенти с епилепсия.

След връчването на грамотите и наградите, ученици от пловдивски училища ще изнесат концерт за децата пациенти, а гостите на тържеството ще имат възможност да разгледат както даренията, така и направените подобрения в клиниката, осигурени от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ и от Медицински университет – Пловдив.

Клиниката по педиатрия и генетични заболявания е основана през 1946 г. Тя е най-голямата болнична структура за лечение на деца и единствената с трето ниво на компетентност по всички педиатрични специалности в Южна България. Разполага с 8 отделения – неврология, кардиология и ревматология, пулмология, онкохематология, гастроентерология и нефрология, ендокринология и интензивен сектор. 72% от пациентите не са от Пловдив, а от останалите области в региона. От началото на годината до момента през клиниката са лекувани близо 3600 пациенти от 0 до 18-годишна възраст.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина