Актуално

Десетки полицаи от дузина районни управления дирели бияча на д-р Пеевска

Стигнали до него след проверка на 292 деца

Операцията се разгърна от Пловдив до Симеоновград, обявеният за общодържавно издирване  Стоян се предаде сам днес

Иво Дернев

Полиция, прокуратура и Спешна помощ на общата пресконференция Десетки полицай от дузина управления в целия регион са търчали по петите на бияча на лекарката от Спешната помощ в Раковски Божидара Пеевска. В продължение на три дни МВР е впрегнало гигантски ресурс по откриването на неизвестния до вчера мъж от ромски произход, който нанесе удар в главата на д-р Пеевска тази неделя. Задачата се оказала твърде сложна, тъй като нападателят не бил от Раковски, медиците не снели самоличността му, а камерите в отделението в този ден не работели заради токов удар.

Бяха проведени редица оперативно-издирвателни мерки. До вчера извършителят и хората от обкръжението му бяха неизвестни, уточни на обща пресконференция с прокуратурата и Спешна помощ днес директорът на полицията Пламен Узунов. За да стигнат до наглия бияч полицаите извадили от регистрите всички родени преди две години деца, като се фокусирали върху 292 момиченца от региона, чийто майки отговарят на описанията на пострадалата Пеевска и другите свидетели на саморазправата с нея. Започнали проверки по адреси. Чрез тях се установява, че детето, майката и нападателят живеят в хасковското село Александрово. Установява се, че биячът се казва Стоян, майката- Елена. Там обаче не били открити, тъй като се укривали. Получила се информация, че може да се нахождават в Симеоновград, където обаче също не били намерени. Обявяват Стоян и Елена за общодържавно издирване. Тази сутрин обаче циганинът се е предал сам в управлението в Раковски в присъствието на адвокат.  Преди това ченгетата достигат до бабата на детето, която е задържана за 24 часа в Нова Загора за изясняване на случилото се.  

Оказва се, че майката на детето Елена е адресно регистрирана в Раковски, но не живее там. В неделя била на гости със Стоян, с който имат връзка. Той обаче не е баща на детето, което се е нагълтало с перилен препарат и заради което ударил д-р Пеевска. Агресорът има две предишни присъди- за каране на кола в нетрезво състояние и за шофиране без книжка.

В епохалното издирване на бияча на медицински служител са се включили всички полицейски служители от управлението в Раковски, ченгета от пловдивските Второ и Трето РУ, техни колеги от Хасково, Сливен, Симеоновград, Нова Загора и прочие.  По петите на издирвания е бил впрегнат огромен ресурс, тъй като случаят е бил приоритетен за органите на реда.

Това бе изключително важно, тъй като тези процеси трябва да бъдат спрени и наказани, поясни Пламен Узунов. Стоян може да отнесе 3-годишна ефективна присъда за деянието си. Той ще бъде обвинен в нанасяне на телесна повреда на медицински служител, като най-вероятно ще има и второ обвинение- в хулиганство.  

Въпрос на дни е да приключим със случая. Работим експресно, каза районният прокурор Гергана Мутафова.

От тук нататък ще стиковаме действията си в рисковите райони с полицията, каза на свой ред шефът на Спешната помощ в Пловдив д-р Стойнев. Критичните за Бърза помощ зони са локализирани и там линейка ще влиза в комплект с полицейски патрул. Става въпрос за ромските махали в Пловдив, за Калояново, Анево и Розино. Медици и полицаи ще поддържат директна връзка при възникване на критични ситуации за по-скоростни действия от страна на органите на реда.  

Представител на областната управа, Лекарския съюз и полицията проведоха обща среща за съвместни действия днес Агресията срещу нашите екипи е ежедневие. Това е и една от причините за огромния дефицит на кадри в системата за Спешна помощ. Това, което се случва след последните инциденти обаче ни дава надежда, че ще можем да работим в нормални условия. Надяваме се скоро да имаме и паник бутони в линейките, допълни д-р Стойнев. Той не прие сериозно слуховете, че екипите на Бърза помощ ходят по сигнали едва ли не въоръжени. Ние отиваме да помагаме,  а не да воюваме, подчерта той.

Полицията от своя страна е провела срещи с лидерите в циганските квартали, на които е било разяснено какъв е статутът на медицинския служител и как трябва да се отнасят с него жителите на махалите.

Няма да допуснем повече това да се случва. Ние не сме рейнджъри, а лекари. Не можем да оказваме медицинска помощ, докато в ръка държим газов пистолет или шок палка. Истината е хората са много изнервени, народът е изтрещял, но ние сме тук за да помагаме, а не да се бием, каза по-рано през деня председателят на Регионалното звено на Лекарския съюз д-р Георги Кръстев. Началникът на охранителна полиция го увери на специална среща с колегията, че държавата е зад лекарите. Ще бъдем ефективни в противодействието срещу такива негативни явления, както и в бързото разкриване на посегателства или заплахи към медицински служители, подчерта Любомир Рашков.   

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина