ЗдравеПУЛС

Пак ще има родилно отделение до гарата в Пловдив

Сградата на ъгъла на ул."Одрин" и ул."Г.М.Димитров" била едно от първите родилни отделения в Пловдив в началото на ХХ век.

АГО „Весела“ отива на колелото

Таня Грозданова

Едно от първите родилни отделения в Пловдив е било в сърцето на Тютюневия град и то в сградата на отсрещния ъгъл срещу останките на склада на „Одрин“ 8. Десетки години по-късно районът е на път да се сдобие отново с отделение, където да проплакват бебетата на града по тепетата. Това стана ясно на днешното редовно заседание на Общински съвет – Пловдив от изявление на доц. Петко Недев – директор на  МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Той получи думата, за да внесе яснота по точката, предизвикала най-много дебати на сесията, а именно – предложение на ресорния зам.-кмет Розалин Петков за поредна финансова инжекция на МБАЛ „Свети Мина“ в размер на  1 320 000 лева.  Съветниците гласуваха за изслушването на доц. Недев, след като вносителят на предложението зам.-кмета Петков не можа да отговори ясно на въпросите от залата, зададени от д-р Лилия Учкунова от Патриотичен фронт.

По думите ѝ, от началото на мандата досега на МБАЛ „Св. Мина“ са дадени 3 000 000 лева заем за погасяване на различни задължения, както и още 190 хил. лв., пак за дългове. Д-р Учкунова попита още как новия безлихвен кредит ще бъде върнат от общинската болница до 31 януари 2019 година и ще продължи ли общината да дава още пари на здравното заведение. С въпросите ѝ се искаше отчет на процеса по сливането на двете болници. Тогава тя обяви, че лекари от АГО „Весела“ се оплакали в приемната ѝ, че е започнало реформиране там, за което никои не знае нищо.

Родилното отделение на бившата Първа градска болница – „Весела“ ще бъде преместено в основната база на МБАЛ „Св. Мина“ на ул. „Иван Вазов“, обяви от микрофона управителят на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ доц. Петко Недев. Като шеф на бившата Втора градска той отговаря за поемането на активите и пасивите на МБАЛ „Св. Мина“, след като двете лечебни заведения се слеят. Според обяснението му, пребазирането се налага по икономически съображения. Доцентът отчете, че АГО „Весела“ е натрупало 400 000 лева разходи, най-вече от упойки.

„Всички лекари и акушерки са се подписали, че са съгласни да отидат на новия адрес,“ уточни доц. Недев. По думите му, синдикатите също са уведомени. Директорът на „Св. Панталеймон“ смята, че лечебната дейност на АГО „Весела“ ще се запази изцяло, както и персонала.

Процедурата по вливането на двете болници трябва да приключи до месец септември, а за договор на обединените в едно здравно заведение болници с НЗОК може да се говори едва в началото на идната година.  

Според шефът на МБАЛ „Св. Пантелеймон, обясни доц. Недев, шеф на „Св. Пантелеймон“.  По думите му бившата Първа градска е каца без дъно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина