ЗдравеПУЛС

Д-р Ставрев: Апокалиптичните прогнози за изчезване на нацията са силно преувеличени

От АГ клиника „Селена” отчитат 30 повече бебета за 2016г. спрямо предходната  

АГ специалистът: Всяка година при нас се раждат между 280 и 350 деца, заченати ин витро

28 години е средната възраст на първораждащи в Пловдив

Биологичното размножаване трябва да бъде контролирано с регулационен механизъм – да речем „сертификат за годност да бъдеш родител“, смята докторът

В навечерието на  Деня на родилната помощ разговаряме с д-р Ангел Ставрев, водещ акушер-гинеколог  и ин витро специалист от АГ болница „Селена” в Пловдив

Антирекорд за най-малко родени деца през 2016 г. отбелязохме в България. На какво се дължи това и колко бебета се родиха в АГ „Селена” през миналата година?

– Раждаемостта е динамичен процес, който се влияе от множество фактори. Логиката на този процес  много често не отговаря на общоприетите правила за рационалност. Не може да се отрече обаче фактът, че „Терминал 2” е в основата на тази тенденция. Но все пак, апокалиптичните прогнози за изчезване на нацията ни, са силно преувеличени. За 2016 г. в „Селена” се родиха 1750 бебета, което е с 30% повече от миналата година.

Клиника „Селена” е една от най-добрите в областта на репродуктивната медицина в България, с какво привличате пациенти от цялата страна?

Имаме удоволствието да разполагаме с високотехнологична материална база за IVF процедури, с  изключителни професионалисти – не само като подготовка, придобита след продължително обучение в най-добрите световни центрове, а и като сърцатост и като съпричастност на болката на семействата с репродуктивни проблеми. Горд съм, че мога да съобщя нашите резултати – 47 клинични бременности на 100 опита ин витро и още -39 родени бебета от 100 опита ин витро – единственото неоспоримо доказателство за успеваемостта на един IVF център. Всяка година при нас се раждат между 280 и 350 деца, заченати ин витро.  Това е притегателната сила към нашия център.

Тенденциите напоследък са първото раждане да се случва все по-късно, обикновено след 30-та година на жената. Опасно ли е това? Какви са плюсовете и минусите?

– 28 години е средната възраст на първораждащи в Пловдив. В Сливен е 21 години. Основният принцип „кога да роди една жена“ аз смятам, че не трябва да бъде биологичният  и статус, а зрелостта й – интелектуална и духовна. Когато тя може да създаде личност. Разбира се, че не трябва да се чака много напреднала възраст, макар че ние имаме IVF  успех на майка, родила при нас на 57 години, а друга на 52 години, защото рисковете за майката и плода не са никак малки. Но също така смятам, че Биологичното размножаване трябва да бъде контролирано с регулационен механизъм – да речем „сертификат за годност да бъдеш родител“. 

Увеличават ли се случаите на безплодие, какво е Вашето наблюдение?

Точна статистика у нас няма. Случаите на безплодие не се увеличават, защото не малка част от тях се решават с развитието на репродуктивната медицина. Проблем е, че с напредването на възрастта намалява яйчниковият резерв, намалява и качеството на яйцеклетките. Изходът е замразяване на яйцеклетки и реализацията им на по-късен етап.

Наскоро клиниката отпразнува 10-годишен юбилей. Какво постигна болницата за тези години?

За 10 години „Селена” създаде четири важни неща. Първо: реализира най-успешния ин витро център. Второ: направи  Родилен дом Селене изключително притегателно място за майките,  които съзнават необходимостта първата глътка въздух на тяхната рожба да бъде във възможно  най-благоприятната среда – медицинска, битова и емоционална. Защото бъдещите питомци на „Харвард”, „Оксфорд” и „Йейл” заслужават това. Трето: eндоскопският ни център е един от най-модерните в страната. Болницата разполага с 3 ендоскопски операционни. Основните насоки, в които сме съсредоточили усилията си, са в областта на ендометриозата, урогинекологията , стерилитета и онкогинекологията. Повечето от нашите специалисти са преминали обучение в Страсбург, под ръководството на професор Ватие. През 2016 г., в болницата гостува професор Пунтамбекар, който е един от най-добрите хурурзи в света. Двама от нашите специалисти преминаха обучение в неговия център в Индия. Поради факта, че 95% от оперативните интервенции се извършват ендоскопски, през 2017 година предстои да бъде отворена нова ендоскопска операционна. Четвърто: открихме нов модерен интензивен сектор. Неонатологичното отделение е сертифицирано за най-високото трето ниво на компетентност. То е разположено на площ от 500 кв. м. с 6 зали с 9 модерни респиратора за апаратна вентилация на новородени, апарати за високочестотна вентилация и назален ЦИПАП, транспортен инкубатор с респиратор, позволяващ привеждането на новородени от която и да е болница в Южна България.  Работи се с монитори от най-висок клас, позволяващи адекватно наблюдение на новородени с тегло над 500 гр. и деца в тежко състояние. Диагностичните възможности се допълват от микробиологична и клинична лаборатории, модерен цифров рентгенов апарат и ехограф.

Какви други инициативи се осъществяват в болницата?

Политиката на АГ болница "Селена" е насочена към стимулиране на естественото хранене на новородените – отделението разполага с 10 сертифицирани консултанти по кърмене и всяка майка получава точна и правилна информация. В клиниката функционира Кабинет  по кърмене, в който не само нашите пациентки, но и тези, родили в дуги болници, могат да се възползват от услугите на нашите консултанти.

Училище за родители Селена" е мястото, където бъдещите майки и татковци могат да получат безплатно съвети от специалисти на клиниката по всички въпроси, свързани  с бременността, раждането и първите грижи за новороденото. Провеждат се и безплатни занимания по йога за бременни.  Всяка сряда от 13.00 ч. до 14.00 ч.  бъдещите майки и татковци могат  да посетят АГ „Селена” и да разгледат условията, при които се раждат бебетата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

29 коментари

  1. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal site.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина