ЗдравеПУЛС

Чейнчаджии и бакшиши дялкат туристи

Тарикати събират вход пред Джумая джамия

Image title
Чейнчаджии нагло заблуждават чужди туристи, като крият таблата с курса, на който продават. Излъганите се оплакват и дори вдигат скандали в Туристическо- информационния център. Директорът на центъра и всички служители се опитват да помогнат с викане на полиция, но при свършен факт и вече обменени пари те нямат силата да съдействат на чужденците. А и най-често сарафите излизат с номера, че на таблата им чинно е изписан курсът „продава“, някъде вътре или с дребен шрифт. „Да са гледали“, е най-честото оправдание от страна на търговците на валута.

Когато хората от други държави идват при нас, ние ги предупреждаваме кои чейнч бюра да избягват. Те са 4 в центъра на Пловдив – в началото на ул. Иван Вазов, до Евроленд, срещу хотел България и до Централни хали. Казваме им и да внимават и с такситата, като им посочваме само номерата на легалните фирми. Получавали сме и оплаквания от хора, на които са взимали пари пред входа на Джамията. Това е възмутително! Да те таксуват с 10 евро, за да влезеш на свещено място. Правят го хора, които нямат нищо общо с вярата, казват от ТИЦ.

Единственият съвет, който дават на този етап на туристите е, ако имат възможност първо да се допитат до нас. Освен това да бъдат предпазливи, когато обменят пари и когато се придвижват с такси. На този етап не може да се разчита на органите на реда, които отговарят за това, защото за една процедура се изисква дълъг период от време, а и езиковата бариера е пречка, допълват от центъра.

Image title
Легалните таксиметрови компании са остро срещу начина на работа на шофьорите на нерегламентираните жълти автомобили по улиците , тъй като те скапват репутацията на целия бранш. Стигна се дотам да обясняваме на туристи както от други страни, така и други градове в България, че работим по всички правила на бизнеса, абсолютно коректни сме с всеки клиент и онези тарикати със странните тарифи просто трябва да бъдат избягвани. Налага се да се оправдаваме заради нелоялни таксита при положение, че играем по правилата, обясняват представители на най-големите компании за таксиметрови услуги в града и не крият, че именно заради помпаджиите хората ги наричат бакшиши. И там ситуацията е от типа „Да бяхте видели“, тъй като най-често тарифата е описана на самия автомобил.

Пред Джумая джамия пък най-често се подвизават популярни играчи от Столипиново и Аджисан махала, които са царе на лесния и незаконен начин за препитание. От Общината пък не крият, че се притесняват от подобни случаи, тъй като това вреди на града като туристическа дестинация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина