Каменица АД след продажбата: Лидер на пазара, 18 млн. лв. инвестиции за 2011-e и планове за иновации през 2012-а

Разследване

Служителите да бъдат спокойни за работните си места, категорични са от компанията

2012-а няма да е лесна за бранша, прогнозират от дружеството

Image title
Една от най-важните пловдивски марки- Каменица мина в американски ръце преди седмица. За сделката в пивоварния бранш говори целия икономически свят- заради финансовите и стратегически параметри в нея. Цената, договорена от канадско-щатския пивовар Molson Coors за Star Bev е 3.54 млрд. долара. Star Bev e компанията която In Bev създаде от обединението на източно-европейските си пивоварни преди 3 години. Тези 9 пивоварни имат над 4000 служители, като основната марка е Staropramen. Продавач е фондът CVC Partners, който между другото е собственик заедно с Бърни Екълстоун на мажоритарния дял във Формула 1. След приватизацията през 1995 г. това ще е третият чуждестранен собственик на местната гордост Каменица. Какво бъдеще чертае изпълнителният директор на новия собственик Питър Суинбърн за марката ще очакваме да разберем през следващия активен бирен сезон. Първо обаче се допитахме до Каменица АД за събитията в дружеството след продажбата, тъй като въпросът е важен за Пловдив. На въпросите на Под тепето в специално интервю за рубриката ни Под пари отговори Антон Карлов, Директор „Правни и корпоративни въпроси“, „Каменица“ АД:

– Стъпка напред за Каменица ли е продажбата на компанията на канадско-щатския пивовар Molson Coors?
Ние не можем да коментираме сделката за продажбата на групата компании СтарБев, към която принадлежи и “Каменица” АД, сключена между досегашния собственик CVC Capital Partners и новия Molson Coors. Това е въпрос свързан с акционерите, който трябва да отнесете към тях.

Image title
– Какво ново да очакваме този сезон от Каменица – нови продукти, нови рекламни стратегии?

– И през тази година „Каменица” АД ще продължава политиката си на възходящо развитие от 2011 г. Предходната година беше изключително успешна за компанията. Тя премина под знака на 130 годишния юбилей на марката Каменица – първата бира на България, създадена през 1881 г. именно в Пловдив. Този исторически факт ни прави изключително горди, тъй като Каменица е не само първата бира, тя поставя началото на развитието на пивоварната индустрия в страната. Значимият юбилей беше отбелязан с редица иновации – нова визуална идентичност на марката, нова бутилка, разширяване портфолиото на бранда.
Image title
През 2011 г. „Каменица” АД пусна на пазара общо 4 нови продукта  – Каменица Пшенично, Каменица Фреш Лимон, 6% Тъмно от Каменица и Астика Тъмно, като всички те намериха много добър прием сред потребителите. Тези иновации затвърдиха и имиджа на „Каменица” АД като най-иновативната българска пивоварна компания.
През последните години реализирахме и мащабни инвестиции. Общата стойност на вложенията, реализирани за последните 4 години, възлизат на около 68 млн. лв. За 2011 г. инвестициите на компанията възлизат на около 18 млн. лв.
И през настоящата година продължаваме с политиката на инвестиции и иновации, които ще бъдат съобразени изцяло с очакванията и търсенията на потребителите.

– Очаква ли се преструктуриране на екипа след сделката? Да бъдат ли спокойни хората за работните си места?
– От гледна точка на „Каменица“ АД можем да кажем, че не се очакват каквито и да било промени по отношение както на компанията, така и на нейните работници и служители. Хората могат да бъдат спокойни за работните си места.
 
Image title
– Какви са следващите стъпки в развитието на бранда? 

– Развитието на марката Каменица е част от стратегията за цялостното развитие на компанията „Каменица” АД. И тази година ще продължим да следваме политиката на иновации и ивестиции, така че не просто да отговаряме на очакванията на потребителите, но и да ги изпреварваме. Потребителите могат да очакват нови изненади от нас.
 
– От години се говори за изнасяне на Каменица от Пловдив, за затваряне на трудно комуникационния завод в центъра на града, за преместване на производствените бази? Тези теми на дневен ред ли са и били ли са актуални въобще?
– Плановете на „Каменица” АД са да продължи да оперира с две пивоварни – в Пловдив и Хасково.

– Какви са очакванията за продажби и пазарен дял  преди и по време на Европейското първенство по футбол? Очакват ли се нови инвестиции в реклама и конкретно- реклама на регионално ниво? Брандът Каменица е изключително обвързан с Пловдив- какъв е пазарния дял на марката в „родния“ й град?

– 2011 г. беше изключително успешна за „Каменица АД и от гледна точка на достигнат пазарен дял. Всички инвестиции и иновации, които реализирахме в полза на българския потребител, допринесоха за значимо и трайно нарастване на пазарния дял както на отделни марки, така и на компанията като цяло.
Image title
Към месец декември 2011 г. “Каменица” АД вече е лидер на българския бирен пазар с пазарен дял от 33% по данни на AC Nielsen, което представлява ръст от 4 процентни пункта спрямо същия период на предходната година. Увеличение на пазарния дял с близо 2 процентни пункта спрямо 2010 г. отбеляза и марката Каменица.
По данни на AC Nielsen „Каменица” АД е лидер за региона на Пловдив (Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали) с пазарен дял от 41.4% към декември 2011. В голяма степен това се дължи и на град Пловдив, където марката по традиция е най-предпочитаната.
И през 2012 г. компанията ще продължи развитието си, което включва и актуализиране на рекламната комуникация. Надяваме се и през настоящата година компанията да продължи да се развива и да затвърждава още по-убедително позициите си на лидер на пазара на бира. От гледна точка на връзката бира и футбол, очакваме, че Европейското първенство по футбол ще  допринесе за повишаване на консумацията на бира през летните месеци.
                             
– След продажбата да очакваме ли нови чужди марки, които ще бъдат произвеждани или бутилирани у нас?
– Този въпрос е стратегически и касае цялостната сделка за продажбата на групата компании СтарБев. Той трябва да бъде отнесен към акционерите.

– Как се отразява кризата в потреблението на бира?
– Във всички страни от ЕС икономическата криза предизвика силно свиване на бирения пазар, България не прави изключение. През 2011 г. общият спад в индустрията продължи и достигна до около 4%. Това е в допълнение на вече акумулираният през 2009 г. и 2010 г., спад от 15%, в сравнение с предкризисната 2008 г.
Надяваме се през 2012 г. обемът на продажбите да се запази на нивата от 2011, а студеният пазар да започне да се възстановява. Със сигурност настоящата 2012 г. също няма да е лесна за бранша.
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.