БАБХ не вижда проблем в умъртвяването на патета с пожарникарска пяна

Разследване

На сайта на ведомството в раздел „Контакти” има 4 номера на стационарни телефони на секретарките на директорите, номер на отдела за Връзки с обществеността липсва, но пък са подробно изписани банковите сметки  

От Пресцентъра на Агенцията признаха, че „умъртвяване” и „хуманно” са несъвместими думи

Служителите използват интересен похват – отговарят на въпросите с въпроси

Таня Грозданова

Контактите с Българската агенция за безопасност на храните стават чрез банкови сметки. На ведомствената страница в този раздел се намират телефонните номера на един изпълнителен и трима заместник изпълнителни директори, на които отговарят техните секретарки. За връзка с пресцентъра фигурира единствено електронна поща, а най-отдолу подробно са изписани банковите сметки на Агенцията в лева и евро.

Сътрудничките на управителите се оказаха услужливи и така Под тепето успя да получи мобилен номер на единия PR на ведомството. Колегата любезно ни върна обаждане, след като докато го търсихме телефона му даваше заето.     

Обяснихме, че го търсим по повод скандалното нарушение на собствените разпоредби отстрана на БАБХ по случая с умъртвяването на над 3000 патета в село Златосел, Община Брестник, Пловдивска област с пожарникарска пяна.

 „Е, какъв е проблема”, попита Мартин Радев.

Пояснихме отново, че Агенцията нарушава собствената си Инструкция за умъртвяване на птици, не само в частта „хуманно отношение към животните”, защото и подобен метод не фигурира в нормативния документ.  

„Дори и да е така, по-хуманно ли е птиците да се мъчат един месец, например и да сеят зараза”, отговори ни с въпрос Радев и допълни „двете думи една до друга „умъртвяване” и „хуманно” са несъвместими”.

С допълнението му сме съгласни, все пак това са само думи, макар и записани в законови документи. А какво остава за разпореждането със заповед на такива действия?   

Тук отново отговорът е под формата на въпрос от страна на Мартин Радев: „А, как да се действа при форсмажорни обстоятелства?”

Законово – това е единственият отговор.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.