МненияПод ножа

Екозащитниците: Планираното строителството на Втори гребен канал е незаконно

Проектът на Община Пловдив продължава да няма изискуемите екологични оценки, напомнят протестиращите

Във връзка с направената "символична първа копка" на Дублиращия гребен канал на 15 септември (събота), извършена от кметът на Община Пловдив Иван Тотев заедно с министъра на спорта и представители на Международния олимпийски комитет от Гражданска коалиция  – Пловдив, която е част от сдружението с нестопанска цел "Граждански контрол – защита на животните", разпространиха декларация до медиите.

В нея се казва, че изявления от управниците на града, как спортното съоръжение може да бъде завършено до 2020 г. и че едва ли не до няколко седмици ще се издаде разрешение за строеж са неоснователни.

Вижте целия текст: „Напомняме, че с решение № 5969 от 15 май 2017 г. на Върховния административен съд (ВАС), след  тригодишна съдебна битка пловдивчани окончателно спечелиха делото срещу Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив за липсата на екологична оценка за изменението на общия устройствен план (ОУП) на града.  Става въпрос за защитени зелени площи, на която територия се предвижда изграждане на дублиращия гребен канал, както и на прилежащите хотели, водни атракции, спирки на градския транспорт и паркинги, които удобно се пропускат от общината. С това решение върховните съдии подчертават, че изменението на устройствения план, който позволява до 80 % застрояване на зелените площи около Гребния канал, ще доведе до негативно въздействие върху защитените зони „Река Марица” и „Марица Пловдив”, както и върху защитената територия „Нощувка на малък корморан” (една от най-ценните за вида в цяла България).

Независимо, че становището на РИОСВ – Пловдив по екологична оценка  на комплексния проект за „Дублиращ гребен канал- Екопарк Марица” – Пловдив бе повтърдена от ВАС на 24 юли 2018 г., основополагащ принцип на Закона за устройство на територията е, че градското планиране следва да се съобразява с предвижданията на ОУП. Към днешна дата ОУП на Пловдив не разрешава строителство на Дублиращ гребен канал.

Обръщаме внимание, че дублиращия гребен канал изисква и извършване на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквото също не е изготвено.

Гражданска коалиция – Пловдив ще обжалва всяко решение, което предвижда изсичане на хиляди дървета около Гребната база (570 дка според съдебните експертизи) и унищожаване на един от най-ценните бели дробове на града ни! При продължаване на незаконните действия от страна на общината ще сезираме прокуратурата, РДНСК и останалите компетентни инстуции."

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. То е дълъг списък ползите от КОМАРОВЪДСТВОТО: „A rare but dangerous disease has been detected in Georgia. Officials say they’ve identified Equine ENCEPHALITIS at a mosquito surveillance. The disease is transmitted to humans through a mosquito bite and can cause severe symptoms in humans if they become infected. That means occasionally, brain swelling. Health officials urge Georgians to clear out areas of standing water where mosquitos could breed

  2. За Града е най=добре да пресушим идиотски похабената квадратура, да им кажем бай-бай на навлеците дето наготово искат инфраструктури за сметка на пловдивския данъкоплатец и на здравето му и на бебетата му и да си натикат „световното“ където му е мястото (да прощава Маминият индж. хотелиерин). Там да залесим. Може и жилищен комплекс. Или чифлици за ДПС (Далавера Привилегия Салтанат).

  3. Много си прав, д-ре, и си подробен, и все пак пропускаш нещичко което пък може би да се окаже най-ОПАСНИЧКОТО: ОТРОВИТЕ! Те току обявяват къде били щели да ни заливат с инсектициди, по какъв график и как да си опазим пчеларството …?!? С цел като ги призовм в съдилищата да се позоват че с обявата са си сложили ЛАМАРИНКА =ама ние нали ви предупредихме? Химическата атака не е в Сирия само!

  4. В тази ситуация да се изгради втори гребен канал е престъпление срещу здравето на хората, но най-трагичното е, че колегите медици засега мълчат по въпроса, а също и Регионална здравна инспекция Пловдив!

  5. Сега обаче маларията отново се появява в Европа поради затоплянето на климата и мигрантите от Африка. В Пловдив се появи и случай на Нилска треска. Появиха се и Тигрови комари, които могат да пренасят опасни вирусни и паразитни заболявания по хората и домашните животни, сред които: зика, жълта треска, енцефалит Сейнт Луис, западнонилски енцефалит, чикунгуня, денга, дирофилариоза (по домашните кучета и котки), и други.

  6. Количеството на комарите ще се удвои и това ще има тежки последици за здравето на хората, ще се влоши качеството на живот и ще е вредно за туризма. Преди 9 септември 1944 г. в България е имало епидемии от Малария и се е наложило да се пресушат всички блата и оризища, за да се намалят драстично комарите, които пренасят чрез ухапванията маларията. Вследствие на това епидемиите са овладяни.

  7. Но комарите летят и на километри, а също се пренасят и от вятъра и към целия град.Това е причината град Пловдив независимо от ежегодното пръскане против комари да е градът с най-голямото тяхно насищане в България. В река Марица комарите също се развъждат, но в много по-малко количество. Представете си какво ще се случи, ако се изгради втори гребен канал = ВТОРИ РАЗВЪДНИК НА КОМАРИ в града.

  8. Уважаеми граждани, имайте предвид, че причината за това в град Пловдив да има толкова голямо количество комари е наличния в момента гребен канал (НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РАЗВЪДНИК НА КОМАРИ) в Гребната база. Милиарди комари всяка година цяло лято се развъждат в застоялата вода, каквато е тази в канала и поради това в района на базата надвечер е невъзможно да отидете без да бъдете изпохапани.

  9. Если кто глуп – то ето навсегда. Даже най – тъпите БУДАЛИ (извън Агитката) схващат, че е излишно разточителство да харизваме на филанкишиите за идиотска „кауза“ и Расово КОМАРОВЪДСТВО всичките тези НАРОДНИ КВАДРАТУРИ и зелени хубавини.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина