Засадиха 25 чинара на мястото на изсечените тополи пред гигантския хотел на Гребната

Под небето

Image title
25 чинара бяха засадени на мястото на отсечените 15 тополи пред гигантския хотел на старта на Гребната база. Залесителната акция дойде след санитарната сеч на място, за която Под тепето писа много пъти. Въпросът с падналите тополи в района пред бетонния гигант и въобще със санитарната сеч в града се обсъжда и на широкоформатната браншова среща на ландшафтните архитекти. Тогава от Градини и паркове подчертаха, че падналите тополи край Гребната наистина са били загнили.

Image title
Спрямо новите фиданки ще предприемем мерки за форсиран растеж чрез поливане и наторяване. Още при предварителната подготовка на терена бяха поставени специални, влагозадържащи гранули, увери днес директорът на ОП-то Стоян Алексиев. Той допълни, че от подмяна се нуждаят още много от дърветата в югозападната част на ветрозащитния пояс. Това идва в унисон с повдигнатите от Под тепето въпроси дали санитарната сеч в района не е избирателна. Има много опасни дървета – изцяло са изсъхнали, има пречупени, дори и паднали. Но преди да правим каквото и да било, ще има експертиза за състоянието им от специална комисия. Поетапно предстои да се реализира цялостна реконструкция на ветрозащитния пояс със засаждането на подходящи дървета, уточняват от общинското предприятие.
Ландшафтни архитекти, които влязоха в спор с ръководството на Градини и паркове по повод санитарната сеч и засаждането на нови дървета се притесняват дали засетите днес чинари са в пряка близост до тополите около тях. Те са много светлолюбиви дървета и ако са засенчени под клоните на тополата- няма да е добре. Тя ще ги потиска, коментира Станимир Шаламанов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.