Участници от 4 континента на лятно училище на етнолозите от ПУ

Под небето

Мария Шнитер и катедрата по Етнология са домакини на лятното училищеБалканско лятно училище по религии и обществен живот на Пловдивския университет събира участници от 4 континента под тепетата и в родопските села Загражден и Давидково. Форума се организира от катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, съвместно със световната образователна мрежа CEDAR. Темата му тази година е „Религиозната конверсия и границите на общността“, като заниманията ще се проведат в периода 26 юли – 8 август. В лятното училище ще се включат над 40 души – участници и лектори от България, Великобритания, Германия, Гърция, Зимбабве, Италия, Иран, Македония, Мианмар, Молдова, САЩ, Турция, Уганда, Франция, съобщиха от факултета.

Директорът на Балканското лятно училище доц. днк Мария Шнитер уточни, че изборът на Пловдив и Родопите като място, където да се състои третото издание на форума, не е случаен. Той е продиктуван от културната и религиозната специфика на региона, каза тя. Съчетанието на различни етноси, религии и култури от векове е довело до спонтанно изработване на методи за предотвратяване и преодоляване на потенциалните конфликти. Този локален модел на съ-съществуване между „различните“ ще бъде обект на задълбочено проучване и анализ от участниците в лятната школа, добави доц. Шнитер.

Балканско лятно училище по религии и обществен живот се занимава с изучаване на разнообразието от религии, етноси и култури на Балканите с акцент върху осъзнаването, осмислянето и анализа на различията между тях. Конкретната тема на тазгодишното издание на школата е „Религиозната конверсия и границите на общността“. Проблемът за доброволното или насилствено преминаване към друга религиозна принадлежност е традиционно актуален на Балканите. Той придобива особена острота в наши дни, когато срещата на различни култури и религии в глобализиращия се свят не винаги е безконфликтна, уточняват от Философско-историческия факултет.

Организаторите на лятната школа имат намерение да поставят в центъра на вниманието рядко тематизирани феномени от балканската история, които обаче играят важна роля в оформянето на „балканския манталитет“. Затова в центъра на програмата ще бъде религиозната конверсия в миналото и днес, като една от най-болезнените теми, върху които се градят много от митовете, превърнали се във фактор при конструирането на различни идентичности, стереотипи и конфликти.

Целта ни е да превърнем Балканското лятно училище по религии и обществен живот в лаборатория за практическо наблюдение и изследване на етнорелигиозните характеристики на общностите, населяващи Балканите и Европа, каза още доц. Шнитер. Идеята е включване на участниците в поредица от дейности, не само на пасивно обучение, а и на практическо учене чрез правене. Това ще промени формираните до този момент индивидуални нагласи по отношение на схващанията им за собствената и чуждата религиозна и етнична идентичност, смятат организаторите от ПУ „Пайсий Хилендарски“.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.