Припомнят ни историческите личности от имената на пловдивските улици

Под небето

Поставят 103 табели на 26 улици до края на годината

Историческите личности, на чиито имена са кръстени пловдивските улици, "оживяват" на нови информационни табели. В кратък текст ще бъде представена тяхната биография, с която всеки ще може да се запознае – българин и чужденец, тъй като табелите са на български и английски език. Първата улица, която получи нова историческа табела е "Найден Геров". Следващите са отново в центъра: „Божидар Здравков“, „Константин Фотинов“, „Цанко Церковски“, „Ангел Букорещлиев“, „Цанко Дюстабанов“, „Кръстьо Пастухов“, „Авксентий  Велешки“, „Иван Вазов“ и „Гладстон“. В рамките на първия етап от обновлението се предвижда в дните до Коледа да бъдат поставени 103 информационни табели на 26 улици, съобщават от общината.

„Нови табели ще има във всички райони по предложение на техните кметове. Започваме с най-емблематичните места в центъра на Пловдив, които се посещават от най-много хора“, съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев.

Той обясни, че на по-късите улици информационни табели ще се поставят от двата им края, а на по-дългите пътни отсечки като бул. „Цар Борис III Обединител“ предстои монтирането на 17 табели, а на бул. „Шести септември“ – 10. Тъй като информацията е адресирана предимно към пешеходците, местата са съобразени с техния трафик.

За да има единен стил, дизайнът е съобразен с вече монтирани нови табели в Стария град. Наред с улици в централната градска част като „Петко Д. Петков“, „Райко Даскалов“, „Стефан Веркович“, „Стоян Чалъков“, „Цанко Лавренов“, „Христо Дюкмеджиев, бул. „Христо Ботев“, бул. „Васил Априлов“ и „Филип Македонски“, на първия етап ще се подменят табелите на бул. „Никола Вапцаров“ и ул. „Димитър Талев“ в район „Южен“. Обновяването на информационните табели с имената на улиците в Пловдив е в съответствие с решение на Общинския съвет, като за целта бяха отпуснати 50 хил. лв. Подмяната ще продължи до изчерпване на сумата, като се предвижда да бъдат поставени над 300 нови табели.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.