Под небето

Пловдив вече има химн

Талант №1 Богдана Петрова разтресе местния парламент с глас

Image title
За първи път местният парламент бе разтресен не от политически дебати и скандали, а от песен. Невероятният глас на талант №1 на България Богдана Петрова вдигна всички старейшини на крака преди гласуването за химн на Пловдив. С 34 гласа „за”, нито един против и само един „въздържал се” общинските съветници избраха днес песента на града ни. Те утвърдиха предложението „Химн на Пловдив” по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Славчев. Съветниците станаха на крака и прави изслушаха парчето.
Решението за избор на химн на Пловдив се роди по предложение на пловдивчани в едно предаване на Пловдивска телевизия Тракия, припомни Илко Илиев.  Впоследствие конкурсна комисия, съставена с решение на ОбС, определи  за победител „Химн на Пловдив” по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Славчев. Тогава имахме два пътя – да внесем в ОбС решението на комисията или да се допитаме и до хората. Радвам се, че общинската администрация избра втория и организирахме обществено допитване чрез електронно гласуване в сайтовете на пет пловдивски медии, каза Илко Илиев. 
На първия етап от общественото обсъждане пловдивчани избраха 12 песни от около 40 предложения. Тези 12 песни бяха представени на концерт на лятно кино „Орфей” на 12 юни. Над 1000 души дойдоха на концерта и на място имаха възможност да гласуват повторно с бюлетини. Отново предложението на Петър Анастасов и Георги Славчев събра най-много гласове. Последва още 2 седмици  време за електронно гласуване, което приключи на 27 юни.
„Химн на Пловдив” по текст на Петър Анастасов и музика на Георги Славчев получи в окончателното гласуване най-широка подкрепа от пловдивчани с 39.8 %.
Председателят на Общински съвет-Пловдив Илко Илиев благодари на всички творци, участвали в конкурса за химн на Пловдив. Всички те ще получат почетна грамота, решиха още общинските съветници.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина