Пловдив с две белодробни отделения

Под небето

Министър Андреева: Кудоглу остава  

Белодробна болница Кудоглу остава. Това заяви на среща с медиите в МБАЛ Пловдив здравният министър Таня Андреева. Така градът ни ще има вече две белодробни отделения- старото общинско и вече готовото в УМБАЛ „Св. Георги”, в което трябваше да се прехвърли дейността на гласуваното за ликвидиране здравно заведение край Скобелева майка.

Кудоглу остава общинско и ще продължи да функционира, няма да му се отнема разрешителното, даде да се разбере министърът на здравето при посещение под тепетата. Причината- въпреки дълговете си, здравното заведение е твърде специфично и има изключително голяма социална функция. Тя не е единственото лечебно заведение с дългове. Това не е проблем от вчера. Всички здравни заведения за работили на загуба години наред, включително и това, в което се намираме, загатна за неособено цветущото дередже на Окръжна болница Таня Андреева. И не скри, че трябва да се промени въпросът в системата. Не както е сега: Има ли пари или не? Трябва да е: Има ли кадри и качество? Медицината е скъп сектор навсякъде. Идеята е да намалим основните течове в системата и да въведем нови правила на работа, да говорим повече за онова, което правят лекарите, а не за пари и финанси, допълни министър Андреева. И загатна за новата стратегия на министерството за преобразяване на някои търговски здравни дружества в лечебници от друг тип, които няма да калкулират печалби, а в реинвестиция. Остана и друг проблем- дълговете на Кудоглу остават на плещите на общината. Разбра се обаче, че няма пречка да съществуват две звена с идентична дейност- готовото да приеме Белодробна отделение в УМБАЛ „Св. Георги” и старата болница. Като така на практика двете лечебни заведения ще се конкурират. Пациентите сами ще избират къде да се лекуват. Тя допълни, че в Министерството на здравеопазването няма документална следа за договаряне между общината и предходния министър за ликвидиране на Белодробна. Не е ясно какво са си говорили по между си. Няма становище на МЗ по този въпрос, допълни по темата Андреева.

После вмъкна и въпросът с премахването на клиничните пътеки . Има шанс това да се случи, това е разковничето за системата. Защото клиничните пътеки не могат да бъдат докрай коректни. Трябва да се премине към диагностично свързани групи. Но в момента готовност за това няма, отбеляза министърът. След което допълни, че частните болници ще бъдат принудени да приемат спешни случаи, щом работят със Здравната каса. Трябва всички болници да работят по всички клинични пътеки, стига да отговарят на стандартите и нивото на компетентност, каза още Таня Андреева.   

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.