Под небето

Общо 120 от протестиращите из управленията на полицията след шествието, МВР мълчи за ранени граждани

Спукани са гуми на ТВ автомобил


Image title
От полицията излязоха с официална информация след днешния протест и бруталния му завършек в Пловдив. Никъде в текста на МВР не се съобщава са удряни митингуващи, спукани глави и кървища по булевард „Цар Борис III Обединител”. От съобщението става ясно, че общо 120 души са прибрани из районните управления, повечето от които след регистриране са били освободени. По време на недоволството са нарязани гумите на автомобила на екип на национална телевизията.

Ето и съобщението от полицията:
При протестните действия, към 11.30 часа е блокирано движението по бул.”Шести Септември” и в двете посоки, в отсечката между бул.”Руски“ и бул.”Цар Борис ІІІ Обединител”, без протестиращите да имат разрешение за това. По време на движението им са хвърлени множество бомбички и факли, както към съпровождащите полицаи, така и към намиращите се наоколо граждани и търговски обекти. В района на Джумая джамия, пред която е изграден полицейски кордон, в продължение на около 20 минути са скандирани расистки призиви, хвърляни са факли, бомбички и камъни по посока на джамията,  резултат на което бяха счупени два прозореца на джамията, която е паметник от национално значение. По случая е образувано досъдебно производство за унищожаване, повреждане и хулиганство, което е докладвано на Районна прокуратура – Пловдив. Незабавно са предприети действия за отдалечаване на протестиращите на безопасно разстояние, след което те са продължили до турското консулство. Зоната за сигурност около консулството е обезопасена с полицейски кордон, протестиращите не са допуснати до сградата, но са хвърляли пиротехнически изделия и твърди предмети по полицейските сили и в посока на консулството.

Във връзка със случилото се, в 13 часа е изготвено уведомително писмо от директора ОД МВР до кмета на община Пловдив, с искане за незабавно прекратяване на протестните действия на основание чл. 13, ал. 1 от ЗСММД, като до 15 часа ответна реакция и отговор не са предприети, въпреки, че инициативата е била съгласувана за провеждане до 11 часа. Шествието е продължило по бул.”Цар Борис ІІІ Обединител” в посока към централата на политическа партия, където отново са отправяни расистки скандирания. В района е унищожено и имущество, при което след намеса на полицейските сили за предотвратяване на нарушаването на обществения ред, откъм малки групи протестиращи са хвърляни камъни по полицаи при и по повод изпълнение на служебните им задължения по охрана. 

Около 14 часа протестните действия приключиха. Пострадал е служител на МВР, който е ударен с твърд предмет в ръката, оказана му е спешна помощ, образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда на служител на МВР по време при изпълнение на служебни задължения. Възникнали са инциденти, свързани с нарушения на обществения ред: счупени са два прозореца  на Джумая джамия; хулигански прояви, спукани са гуми на ТВ екип на национална телевизия.
В РУП са задържани общо 120 лица, като се проверява съпричастността на всеки от тях към извършените правонарушения на територията на града. Продължават действията за снемане на обяснения и за установяване и на други лица, нарушили реда във връзка с протеста, като предстои да бъдат прегледани и данните от камери за видеонаблюдение.
В 14.57 часа, точно час след края на протеста, в ОДМВР е получена заповед на кмета на Община Пловдив за прекратяване на протестните действия по реда на ЗСММ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина