Доц. Стела Балтова: Пловдив се развива като целогодишна туристическа дестинация

Под небето

Градът влиза в маркетинговата стратегия на Министерството на туризма

Мисли се за концесии в стопанисването на културно-историческите обекти

Паулина Гегова

Усилията за развитието на Пловдив като туристическа дестинация са насочени и силни, но трябват още много, за да стигнем до бляскава 2019-та година. С тези думи започна заявлението си служебният министър на туризма доц. Стела Балтова днес. Тя уточни, че Министерството на туризма е единствената държавна институция, която има сключено споразумение с фондация“Пловдив – Европейска столица на културата“, съгласно което Министерството разработва мерки и действия, за да промотира града. До момента, Пловдив е присъствал на всички международни изложения, които наброяват над 40, с логото на „Културна столица на Европа 2019-та“ и с рекламни материали.

Главно действащо лице, свръзка между Пловдив и Министерството е Любозар Фратев, който като лектор е показал как туризмът може да се развие. Успешна практика в това отношение са двете дефилета на „Младото вино“, подчерта министърът.

Туризмът е принос към развитието на икономиката както на общината, така и на държавата. С над 30% се е повишил ръстът на нощувките за миналата година в Пловдив, а над 33% е ръстът на посещението на музеи. Приходите на Общината също са се повишили, всичко благодарение на успешен туризъм.

От туризма зависят всички останали сектори, както и те зависят от него, отбеляза доц. Балтова, като допълни, че на среща от сутринта с кмета на гр. Пловдив Иван Тотев са обсъждали и възможността да се повдигне въпросът за концесии в стопанисването на културно-историческите обекти.

В настоящия момент Община Пловдив и Община София са членове на работната група, която подготвя програмата за българското председателство на ЕС през 2018-та година в сектора на културата. Община Пловдив участва в изработката на самата концепция, която е готова и ще бъде обсъждана на едно от последните заседания в петък, преди да бъде внесена официално в Министерството на културата.

Логиката на председателството е да покаже България в цялост, а не само София. За нас е важно да участваме в тази работна група, защото е важно да установим синхрон между програмите за 2018-та и 2019-та година в сферата на културата, туризма, икономиката, транспорта, образованието и всички сектори, в които сме се изразили като лидер, сподели зам. – кметът на културата и туризма Амелия Гешева.

Министерството на туризма е първото, което е застанало зад „Пловдив – Европейска столица на културата“. Точно затова Пловдив влиза в маркетинговата стратегия на Министерството. Той ще е приоритет, от гледна точка на това, че популяризира дестинацията като Културна столица. Друг въпрос, който следва да бъде разгледан е свързан с районите, които ще се занимават с управлението на туризма. Пловдив е един от първите такива, създаден през 2010г., което дава надежда на Амелия Гешева и Общината, че ще има финансиране по оперативните програми. Не на последно място, ще бъде разгледана и нормативната уредба свързана със създаването на възможността един град да може да продава своето културно наследство, чрез музеи и галерии, и културни институции като един общ продукт.

С всички тези идеи и още много, Министерството на туризма, в съюз с Община Пловдив ще се стреми да изкласи града като една истинска целогодишна туристическа дестинация.

Очаквайте още по темата…

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Доц. Стела Балтова: Пловдив се развива като целогодишна туристическа дестинация

  1. С най- лайняния въздух в страната, с най- ниските заплати, с най- много селяндури …кофти перспектива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.