Антова къща за пръв път разкрива тайните си

Под небето

 

За първи път Антова къща ще отвори врати за посетители в рамките на Празниците на Стария град. Това ще се случи от 22-ри до 25-ти септември, когато ще се проведе презентация на тема „Невижданата автентичност”. Така пловдивчани и гости на града ще могат да се запознаят с част от тайните на непоказвания обект.

Къщата е построена към средата на XIX век от Паскал Пападати. Към началото на XX век тя преминава в собственост на Ралу Алтън Елмаз.Днес къщата е популярна като Антовата, по името на последните й собственици – поп Антови.

През 1995 г., Антова къща е обявена за архитектурно- художествен паметник от национално значение, а през  1979 г. тя е изцяло реставрирана.  Дворът е оформен в прекрасна възрожденска градина с мраморен кладенец (щерна) с железен чекрък. Интериорът е богат на детайли и стилно изпълнен.

Само официални лица и кралски особи са посещавали къщата през годините, сред които: кралицата на Дания Маргарете II – 19.10.2000 г.; кралят на Швеция Густав XVI- 10.11.2000 г.; кралят на Испания Хуан Карлос-10.08.2003 г., а сега, в рамките на 3 дни, тя ще бъде достъпна за всички.

Споделете ни във:

2 коментара за “Антова къща за пръв път разкрива тайните си

  1. ЩЕРНА в тоя двор май нямаше, да не би да са донесли отнякъде само БАРАБАНА? По-долу в Ламартин щерна си имаше в двора (един “интелектуалец” се чудеше откъде на тепето има вода в кладенеца, понеже не знаеше, че “щерна” значи ЦИСТЕРНА за дъждовните води от улуците, и е отлична вода за пране, но не за пиене; и мяза на кладенец, ама не е). В съседния двор по-горе на върха, на № 25 щерната е от пясъчник и е истинска, с ГИВГИРен градеж.

  2. “през 1979 г. тя е изцяло реставрирана” от арх. Кирилка Генева, НИПК, за База за нуждите на Министерството на Външните Работи и дипл. корпус. Сега след като я “раздържавиха” и стана ОБЩИНСКАя можем да очакваме да я сполети съдбата на Ламартин – изоставена и занемарена (за разлика от КОЛОДРУМИ) от която минувачи мерклии си задигнали водостоци, улуци, брави, чешми и де що намерили металическо да го продадат като скрап. Реже лентички ИМПЕРИАЛистът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.