Доценти се надцакват в предизборна кампания

Под лупа

Битката за поста на проф. Куцаров започна
Битката за поста на проф. Куцаров започна
Предизборната кампания в Пловдивския университет вече е в ход, след като един от кандидатите за ректорския пост пусна в блога си в сайта на вуза проектопрограма за управление. Въпреки решението на Академичния съвет всички едновременно да публикуват платформите си онлайн и в извънредно издание на университетския вестник, деканът на Филологическия факултет доц. Живко Иванов пусна концепция под заглавие „Развитие в криза“.  Амбициозните цели на небезизвестния филолог са общежития за 2000 студенти до 2015 година, строеж на спортен комплекс с многофункционална зала, басейн, кортове и лекоатлетически стадион, разширяване на ректората и изграждане на топла връзка с корпуса на ул. „Костаки Пеев“, където да бъде пребазиран Химическият факултет. Той залага на диалог с общината , от която възнамерявал да иска публични сгради, където да бъдат изнесени административни звена и лаборатории, като за пример дава бившето Военно комендантство. Идеята на доц. Иванов е да превърне университета от пловдивски в европейски, тъй като в момента 45% от студентите били от града, а 15 на сто – от региона. Плановете му предвиждат дори медиен център с радио и телевизия със собствени предавания, както и печатни издания. В следващите 4 години икономиката и бюджетът ще са в стагнация, затова трябва да се напише платформа за 10 години, коментира в проектопрограмата си деканът.
С няколко пункта е набелязал основните си цели и деканът на Математическия факултет доц. Асен Рахнев. Още на 1 декември, в сайта на факултета, той заяви, че иска да вкара ПУ в класацията на първите 3000 световни университета.
Опонентите им засега пазят мълчание. Особено предпазлив е настоящият зам.-ректор доц. Запрян Козлуджов, който е сочен за един от фаворитите. Дясната ръка на проф. Иван Куцаров обещавал само това, което може да изпълни, затова концепцията му щяла да съдържа няколко страници. Другите двама кандидати за поста са деканите на Педагогическия и Икономическия факултет – доц. Дора Лефтерова и доц. Иван Иванов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.