ИзбориНовини

#ПовечезаПловдив е концепция за Новия Пловдив

Инж. Калин Милчев, водач на листата на коалиция „БСП за България“: Силната общинска икономика е в основата на просперираща община

„Общината може да намери своя дял в икономиката на града, с което да се увеличат собствените ѝ приходи, да се решават социални и инфраструктурни проблеми.“

Инж. Калин Милчев е водач на листата с кандидати за общински съветници от коалиция „БСП за България“ предстоящите Местни избори 2023. Той е кореняк пловдивчанин. Завършва магистратура по транспортно строителство и конструктивно инженерство в УАСГ – София. Работи в частния сектор, в сферата на строителния надзор. Член е на БСП и организационен секретар на Градския съвет на партията. Бил е депутат от групата на социалистите в 42-то Народно събрание. Несемеен. Хоби му е изучаването на чужди езици. Обича родния Пловдив, книгите и планината.

Бихте ли споделили впечатленията си от предизборната битка за Пловдив?

Гръбнакът на държавата, това е местната власт. Кметът и общинският съвет решават, реалните проблеми на гражданите и предприемачите с инвестиционни намерения. Обикновеният човек може да се докосне до „държавата“ през местните органи на управление. Това е причината предстоящите на 29.10 избори да са от съществена важност за всички. На тези избори се решава, дали „политическата марка ГЕРБ“, ще продължи да бъде все така конвертируема и лице на една печеливша схема. В този ред на мисли, в битката за Пловдив, участват голяма брой наши съграждани, които са закичили на реверите си със значките „ние сме новите“, „не сме корумпирани“, „разрушаваме статукво“, „борим се за прозрачност“.

Конкуренцията е огромна, всеки се е впуснал да печели доверие сред близки, приятели, познати… Надявам се, че този път, пловдивчани ще излязат в неделния ден, ще гласуват и ще отсеят най-добрите идеи от лозунгите. Ще подкрепят можещите и онези, които реално искат да променят нашият град. А това си личи, в богатството на кампаниите, многообразието на кандидатите и най-вече тезите. Смятам, разбира се, не като клише, че с управленската си програма #ПовечезаПловдив БСП може да донесе повече устойчивост и развитие на града ни – нещо, от което той има нужда.

Да, градът ни е чудесен! Има лъскави и уютни местенца, но мръсотията е видима. Прахолякът е като корупцията, повсеместни са! Централният площад не е мит, да не говорим за Главната улица – нашата емблема. Замисляме ли се къде гилъме!? „Сушата“ до такава степен ни е уморила, че зеленината е оскъдна и накара прословутите „кални петна“ да изчезнат от картата на града ни (така пловдивската община класифицира междублоковите пространства). Да не говорим за чешмичките, кошчетата за боклук, пейките, уличните фенери, тротоарите, като минем през липсата на улици в някои квартали и се върнем до драмата на всеки пловдивчанин, гост или турист – липсата на тоалетни. За толкова години преход, ние не решихме нито един хигиенен проблем! Но за сметка на това затънахме в дългове, осенените от властта се превърнаха в Крезове и отново надзъртат от някой плакат.

Инж. Милчев, какви ще са акцентите в работата на общинските съветници от групата на социалистите в бъдещия местен парламент на Пловдив?

Градът ни се нуждае от глътка въздух, да се сложи край на тази вакханалия от безумни харчове за необходими неща, от които управляващия пловдивски елит получава огромни дивиденти. И не само пловдивския елит.

#ПовечезаПловив е концепция за Новия Пловдив, онзи град, за който всеки един пловдивчанин си мечтае. Чист, подреден, съчетаващ в себе си напредъкът на цивилизацията с уюта и романтиката на старата улица. Град, в който основната ценност са децата ни, образованието, науката и приветливата околна среда. Град на устойчивото бъдеще, съчетаващо и място за бизнес, и място за отмора, и място за развлечение. Един наистина космополитен град! Ние от екипа на #ПовечезаПловив вярваме, че градът ни може да бъде истински космополитен, забележително място за живеене, не само на Балканите, но и в света. Някой ще си каже, че това е само мечта, може би химера, но това е политиката, съревнование на виждания за години, години напред. Ние от „БСП за България“ вярваме, че хората, които ще ни подкрепят с бюлетина №1, ще са достатъчно, за да можем да тръгнем по този път. Имаме сили и сме готови да го извървим, заедно!

Всичко това не може да мине без отговорното отношение към общите ни ресурси, това е бюджетът, това е администрацията, това сме ние гражданите.  Прозрачността на публичните финанси и цененето на всеки лев, при влагането му в проекти. Сега детски градини и ясли, не утре. Сега нова сграда на Математическата гимназия, не утре. Сега решаване проблемът с трафика, нови паркинги, организация на движението и качествен обществен транспорт. Сега да измием улици, тротоари, площади. Сега да пием качествена и евтина питейна вода. Сега градът ни да светне през нощта.

Акцент е и грижата за това какво слагаме на трапезата си чрез пазарите на Пловдив. От кога не сме ходили на истински пазар, ходим в големите супермаркети. Градът има нужда от повече и това всеки го знае, но това няма как да мине без общинска администрация с гъвкаво работно време, ползваща се от преимуществата на цифровизацията… Но Пловдив не може и без повече грижа за културата. Необходимостта от опера, инвестиции в музеите, завършване процесът на експониране на пловдивската археология, грижа за читалищата и всички онези малки културни центрове, създаващи неповторимият облик на нашия град.

 За всичко това, утре е късно. Иска доста работа и отговорност сега!

В предизборната говорилня почти никой от кандидатите не засяга темата за общинската икономика. Може ли общинските дружества да бъдат печеливши?

Както местната власт е гръбнакът на държавата, така и силната общинска икономика е в основата на просперираща община. Действителността е такава – почти всички общински дейности са дадени на акорд. Реални икономически дейности няма. Общината единствено преразпределя обществени средства, през обществени поръчки за постигане на своите приоритети.

Смятам, че трябва да преразгледаме отношението си към създаване на общинска икономика, която да покрива, в голямата си част, задълженията на Общината, като стопанин на града. Общината може да се върне в градския транспорт, тук моля всички кандидати да се качат в произволен рейс, и да видят състоянието на градския транспорт. Нередовен и мръсен, с малки и неудобни автобуси и линии, които не обхващат качествено районите на града. Общината може да се върне в училищното хранене, а не както сега децата ни да се хранят на „кетъринг“. Общината може да бъде реален инвеститор в жилищното строителство, с което да реши кардинално редица социални проблеми, свързани с настаняването на наши съграждани в нужда. Общината може да намери своя дял в икономиката на града, с което да се увеличат собствени приходи, да се решават социални и инфраструктурни проблеми.

Каква е визията на социалистите за най-големия етнически квартал – Столипиново?

Пловдив е богат град и неговата сила се крие в хората. Етническото многообразие трябва да бъде подкрепено и приобщено със съзнание и отговорност, за постигане на една хармонична среда, в която всеки има своето ценно и уважавано място. Тук трябва отново да заявим на висок глас, че Столипиново е също Пловдив. Ако погледнем града през камерата на дрон, ще видим градска среда с крещящи разлики в отделните райони. Спокойно можем да кажем, че сме град на различни скорости.

Община Пловдив е в дълг към своите граждани в квартала, заради рушащата се инфраструктура, окаяното състояние на общинските жилища, тънещи в мизерия и зловоние междублокови пространства. На ул. „Соколите“, на ул. „Батак“, на ул. „Крайречна“ живеят хора като в гето… Живеят в прахоляка и сред мухите в промишлената зона, само на 10 минути от шадравана с копчетата на Главната… В този свързан свят в XXI-ви век репликата им „И ние искаме като в центъра“ е съвсем естествена, човешка. 

Столипиново е една ахилесова пета на Пловдив, блато, в което са потъвали всички управленски мандати много години. Няма готово решение на проблем, трупан с десетилетия. Диалогът, малките крачки, компромисите и от двете страни, ще доведат до реалната промяна в квартала.

Към какво искате да заострите вниманието на съгражданите си в навечерието на местния вот за и защо пловдивчани да гласуват за листата на БСП?

БСП-Пловдив мина през доста перипетии, но устоя. Представяме на пловдивчани нови лица, способни личности. Няма комисионерство, няма гешефти и присвояване на общински активи, няма частен бизнес на гърба на обществения интерес. На този местен вот БСП-Пловдив поставя ново начало. Екипът на #ПовечезаПловдив, кандидатът ни за кмет на Община Пловдив арх. Костадин Палазов и кандидатите за районни кметове са достойни хора, с професионален и административен опит. Листата за общински съветници е с изцяло нови лица, амбициозни и чувствителни за проблемите на хората. Това е един екип, който е в състояние да промени града ни. Ето защо да гласувате с бюлетина №1 на 29.10.2023 г. за кмет на Община Пловдив, за районни Кметове и за общински съветници.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина