БългарияНощна смяна

Стартира месецът на испанското и ибероамериканското кино в artnewscafe

Март месец в artnewscafe, Пловдив, ще бъде посветен на испанското и ибероамериканското кино. Програмата включа шест филма в три категории – „Съвременно испанско кино“, „Филм ноар“ и „Отвърд Атлантика“. 

Месецът на испанското и ибероамериканското кино ще стартира на 10 март (четвъртък) с филма „Стокхолм“ на режисьора Родгрио Сорогойен. Филмът изследва любовта и отношенията между хората, като започва от една обикновена вечер в бар, където момче среща момиче. Диалозите и прекрасната кинематография правят филмa един забележителен представител на съвременното испанско кино, отличен с множество награди, сред които награда „Гоя“ за най-добър актьор в главна роля за Хавиер Перейра и три награди от филмовия фестивал в Малага за най-добри режисьор, актриса в главна роля и сценарий. 

По случай началото на месеца на испанското и ибероамериканското кино в artnewscafe ще има още традиционни напитки и тапас. Освен това ще  се обърне внимание и на съвременната испаноезична литература с инициативата „Книга на седмицата“ с литературни препоръки от artnewscafe.

След старта в четвъртък програмата ще продължи във вторник (15 март) с филма „Разни хора“ от 2013 г. 
Всички прожекции са с вход безплатен. Начален час: 20 ч. 

За повече информация следете фейсбук страницата на artnewscafe.

Месецът на испанското и ибероамериканското кино се осъществява с подкрепата на Институт Сервантес – София. Партньор на инциативата е ресторант „Гастролинеа“, Пловдив. 

Програма

10.03. – Испанското кино днес: Стокхолм (2013)
Всичко се случва в нощ, като всяка друга за него. Нощ, решаваща за нея. Но никой от тях не знае, че след тази нощ те ще бъдат свързани завинаги. 

15.03. – Испанското кино днес: Разни хора (2013)
Калейдоскопски разказ, в който уж случайно се преплитат комедия, драма, социален разказ, ужас и сюрреализъм – непреклонната поезия на човешката природа пред яростните атаки на чуждото и хаотичното.

17.03. – Испанското кино днес: Рана (2013) 
Главната героиня, Ана (Мариан Алварес) ни кара да се замислим за взаимоотношенията между хората и проблемите в съвремието свързани с една доста актуална тема, а именно емоционалната интелигентност. Нестабилното психическо състояние и поведение, което води една нараняваща изолация. 

22.03. – Film Noir: Няма да има покой за нечестивите (2011)
Мадрид, началото на XXI. Един ден,  прибирайки се към къщи полицейският инспектор Сантос Тринидад се оказва въвлечен в тройно убийство. Би могъл да бъде уличен от свидетел, който успява да избяга. Сантос предприема разследване, за бъде намерен и елиминиран свидетелят.

24.03. – Film Noir: Докато спиш (2011)
Сесар е портиер в жилищен блок и не би заменил работата си за никоя друга. Единствено така той може да следи кой влиза и излиза и да опознава в детайли най-съкровените тайни и навици на живущите в блока. Ако пожелае, дори би могъл да контролира и да влияе върху живота на другите, да отваря рани и да рови в тях. Всичко това прави, без да буди никакво подозрение. Сесар, обаче, пази своята тайна: харесва му да причинява болка, да размества онези парчета, които предизвикват болка около него.

31.03. – Отвъд Атлантика: Магнитно дърво (2013)
След продължително отсъствие Бруно се завръща в родината си Чили. Семейната вила, която той помни от малък, се продава и семейството се събира, за да се сбогува с нея. Отиват при „магнитното дърво“ – местна забележителност със странни свойства. У Бруно се събуждат почти забравени усещания и чувства от детството.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина