Избори

Как гласува кварталът: „Северен“ повтори резултатите на града

Резултатите от район „Северен“ повтарят до голяма степен резултатите от целия град и много близо до тези от „Западен“, показва анализът от Парламентарните избори от 2 октомври.

Победител е ГЕРБ с 4371 гласа. Също както и на градско ниво, с малка разлика на второ място е „Продължаваме промяната“ с 4341. Третото място е стабилно за „Възраждане“, които получават 1870 гласа подкрепа. По относителни показатели именно „Северен“ попада най-близо до резултатите от целия град, като най-близки са резултатите в „Западен“, където подредбата по места е идентична.

В „Северен“ четвърти са „Демократична България“, които получават 1428 гласа. Това е един от по-силните райони за ДБ, които постигат по-добри резултати също в „Западен“ и най-вече „Централен“. Петото място както и на градско ниво е за БСП, които имат 1387 гласа подкрепа. Шести е „Български възход“ с 991 гласа.

По традиция „Северен“ е второто най-силно място за ДПС, които са подкрепени от 597 души от секциите в Шекер и Арман махала. Над 2/3 от гласовете за ДПС идват от два от шестте района – „Северен“ и „Източен“. В последните няколко вота обаче не се забелязват неочаквано силни резултати на други политически сили в етническите махали.

Разпределението по училища също повтаря до голяма степен градския и районния резултати. В училището с най-много секции „Яворов“ ГЕРБ печели срещу ПП с 913:884. Трети са „Възраждане“ с 388 пред „Демократична България“ с 326 гласа. Пети и шести са БСП и „Български възход“.

Подобни са резултатите в училище „Райна Княгиня“ зад х-л „Санкт Петербург“ или във „Вапцаров“ в Гагарин. Малко по-различна е ситуацията в другото училище в Гагарин „Христо Г. Данов“, където БСП бие ДБ. Същият резултат има и във Френската гимназия.

За сметка на това „Демократична България“ събира добра подкрепа в НУ „Христо Ботев“ в най-старата част на Кършияка, където има равен резултат с третите „Възраждане“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина