Избори

„Централен“ гласува най-различно от града, ДБ – трети

Очаквани резултати в район „Централен“ – ПП печели с малко на върха, „Демократична България“ с голяма преднина пред „Възраждане“ и БСП

Изборните резултати в район „Централен“ на парламентарния вот от 2 октомври показаха най-различни резултати спрямо останалия град. Първите две партии запазиха лидерската си позиция, като „Продължаваме промяната“ печелят пред ГЕРБ – което се случва само в центъра и в „Източен“.

Най-значима е разликата в резултата на „Демократична България“, които твърдо печелят третото място със сериозна преднина пред конкурентите си. Четвърти в центъра са „Възраждане“, които постигат втория си най-слаб резултат именно в „Централен“. Следват БСП и „Български възход“, за които пък центъра на града е най-слабото място – за БСП, наравно с район „Южен“.

Във всички квартали ПП и ГЕРБ делят първо и второ място, като ГЕРБ печели на повечето места, а ПП – в „Централен“ и „Източен“. Третата позиция е за „Възраждане“ навсякъде, като те са четвърти в „Централен“ – зад ДБ, и в „Източен“ – зад ДПС. Най-силни относителни резултати Костадинов постига в Тракия и в Южен.

„Демократична България“ е партията с най-големи флуктации в различните квартали. В класацията по квартали ДБ има от трето до седмо място – обединението е изключително силно в „Централен“ с трето място, четвърто в „Северен“ и „Западен“, пето в „Южен“, а в „Тракия“ и „Източен“ постига значимо по-слаби резултати, където губи дори от „Български възход“ и остава съответно на шесто и седмо място в тези райони.

БСП се представя най-силно в „Тракия“, където е четвърта сила, а в другите квартали е на пето място – с най-слаб резултат в „Центъра“, както и в „Южен“, където обаче са четвърти, пред ДБ, които имат относително още по-нисък резултат.

„Български възход“ има най-силен относителен резултат в Тракия, където е на пето място, а навсякъде другаде е шеста сила. ДПС са седми навсякъде, с изключение на „Източен“, където са трети.

Резултатите в „Централен“

Като абсолютни резултати много близки резултати в район „Централен“ делят победителя „Продължаваме промяната“ от ГЕРБ – 7671 срещу 7631, или 40 гласа, които при толкова много избиратели в центъра е почти равенство. Интересно е, че и тук ГЕРБ почти повтарят резултатите си от предходните два парламентарни избора, когато отново се въртяха около 7600 гласа в „Централен“.

Традиционно силно се представя „Демократична България“, които получават подкрепата на 3497 избиратели в „Централен“ и са с голяма преднина на трето място – и единственият квартал, в който са в топ 3. С около 700 по-малко четвърти са „Възраждане“ – 2785 гласа. На пето място е БСП с 2317 гласа, а шести – „Български възход“ с 1575 гласа. Само 495 души са подкрепили ДПС, като около 300 гласа от тях са от секциите в училище „Любен Каравелов“ и една секция в „Гео Милев“ до Понеделник пазара, където гласуват жителите на Аджисан махала.

Оспорваната битка между ПП и ГЕРБ се пренася и на ниво училища, като няма ясно разделение по квартали. В училище „Алеко Константинов“ около Сахат тепе ПП получава 375 гласа, докато 358 души са гласували за ГЕРБ. В Художествената гимназия, където също гласуват хора от „идеалния център“ ситуацията е наобратно – ГЕРБ печели с 324:308. ПП печели в бившата „Лиляна Димитрова“.

Идеалният център – трите споменати училища, плюс няколко секции в „Гео Милев“ и Хуманитарната гимназия са традиционно силен район за „Демократична България“. Коалицията е далеч от първите две сили, но е твърдо на третото място, като в „Алеко Константинов“, двете сгради на „Патриарх Евтимий“ (Лиляната) и Художествената гимназия има двойно повече гласове от „Възраждане“.

От своя страна „Възраждане“ се представят стабилно навсякъде и надминават стабилно БСП във всеки район и частично наваксват разликата с ДБ от идеалния център.

Единственото изключение е „Паисий Хилендарски“, което е и един от най-активните центрове при изборите със своите 20 секции, обединявайки около 10 000 потенциални избиратели. Там ПП бие с малко ГЕРБ – 1749:1732. Третото място е категорично за ДБ със 773 гласа. БСП изпреварва „Възраждане“ за четвъртата позиция в стария пловдивски квартал около Бирената фабрика – 587 срещу 561. „Български възход“ получава 367 гласа, а ДПС – 43.

Останалата извън парламента „Има такъв народ“ се представя най-слабо именно в центъра и за разлика от приемливия си резултат в „Тракия“, тук отсъства от класациите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина