Градът

Реконструкцията на Концертна зала с 6 милиона лева, а на Партийния дом със 7

Министерство на културата е ангажирано с финансирането за стария дом на операта

Общината ще търси пари от ОП “Региони в растеж“ за първия небостъргач на Пловдив

Обявената обществена поръчка за инженеринг на реконструкцията на бившия Партиен дом ще бъде прекратена. Това се налага заради редица нови моменти в обстоятелствата.

Вече има техническо задание от Минстерство на културата за укрепване и ремонт на ниското тяло, където е затворената Концертна зала. Шест милиона лева ще струва основният ремонт и той ще е за сметка на министерството, обяви кметът Иван Тотев.

Общината пък ще се ангажира само с реконструкция на високото тяло, за което ще бъде обявена нова обществена поръчка за инженеринг, проектиране и строително – монтажни дейности. На този етап е взето решение процедурата за проектиране да се прекрати, съобщи Тотев. Той обяви, че вместо 100 000 лева цената ѝ е скочила на 350 000, тъй като при обследването станало ясно, че сградата трябва да се укрепва допълнително, защото не отговаря на съвременните норми за устойчивост при земетресение.

Ангажиментът на МК с Концертна зала ще позволи на Общината да се фокусира само върху високата сграда, където средствата за ремонт възлизат на около 7 000 000 лева, според разчетите. Ще се търси съфинасиране по ОП "Региони в растеж" за енергийна ефективност и дейности по публични сгради.

Освен ремонт по фасадата и дейностите за укрепване на сградата, се проучва възможността за  вътрешни преустройства с премахване на стени и окрупняване на пространствата, обяви кметът. Целта е да се направят по-функционални офис помещения. Ще се подменят асансьорите с нови, а атриумът ще се покрие за създаване на по-голям комфорт на гражданите при обслужване, поясни той. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина