ГрадътЗелен градИзпод тепетоНовини

Пловдив – град за хората: Наличието на листа не означава, че дървото е здраво

Силните пориви на вятъра събориха дървета и изпочупиха клони из цял Пловдив, причинявайки много щети в града. По повод бурята директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев даде интервю за БНР, в което посочва, че основна причина за падането на дърветата са ремонтите.

Видяхме, че много дървета, макар и зелени, са без коренова система. Причината сновно са ремонтите. Постоянно се копаят тротоари, прекарват се кабели в междублоковите пространства и се извършват други инфраструктурни промени. В повечето случаи се изрязват корените и това е проблем за нормалното съществуване на дърветата, каза Веселин Козарев.

Думите на директора на „Градини и паркове“ предизвикаха реакция от групата „Пловдив – град за хората“ във фейсбук. По-нататък от гражданската платформа посочват друг цитат Козарев, в който той казва, че ясно се дърветата са зелени, което означава, те не са болни. Оказват се с единствено с проблем в кореновата система и там вече нямало как от ОП-то да преценят какво се случва.

Вижте позицията на гражданите:

Напомняме на служителите от Община Пловдив и общинското предприятие „Градини и паркове“, че дърветата имат нужда от листа, независимо от тяхното здравословно състояние.

Затова наличието на листа не означава, че дървото е в добро здравословно състояние, има много различни методи и уреди, с които да се провери това – силен контролиран опън за измерване на устойчивостта на кореновата система, проверка на здравината на дървесината, окомерна оценка при наличие на бледи листа, забавен растеж, хралупи, гъби и наранявания.

Нуждата от експертно управление на зелената система е очевидна, защото времето изтича и липсата ѝ става все по-осезаемо животозастрашаваща.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина