АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

На финала на мандата: Общината плаща 35 млн.лв. само за част от имота на „Тея Инвест” в „Отдих и култура”

34,8 милиона лева с ДДС от джоба на пловдивския данъкоплатец възнамерява да плати общината на компанията „Тея инвест” само за част от имота им в парк „Отдих и култура”, който стана повод за едни от най-големите скандали и протести в този управленски мандат. Точно в края му, на фона на меко казано незадоволителното финансово състояние на общината, Здравко Димитров и екипът му са внесли за разглеждане на комисии към Общински съвет представената от дружеството оферта за закупуване не на целия парцел. А за 67 декара от общо 81-те хиляди квадратни метра бивша общинска собственост зад Братската могила.

Оценката за пазарната стойност на поземления имот с площ 67 719 кв. м. е изготвена от независим оценител инж. Светла Неделчева към “Спел-96” ООД- тя е посочила средна стойност от 427,825278 лв. на кв.м. или общата сума е в размер на 28 971 900 лв., без ДДС. На останалите 13 декара, разделени от целия имот с решение на същия този ОбС на едно от предните му заседания, „Тея инвест” ще може да инвестира в строителство и съответно да спечели допълнително от собствеността си.

Припомняме, че срещу друга част от общо 140-те декара от парк „Отдих и култура”, частната компания получи седем от най-апетитните свободни общинска терени в едни от най-апетитните градски зони, върху които може да се разгърне огромно строителство.  

Предложението за закупуването на 67-те декара ще бъде разгледано на една от трите сесии в оставащите по-малко от 60 дни до финала на това управление на града. Съдейки по предните решение на местния парламент, касаещи терена в парк „Отдих и култура”, то вероятно ще мине почти безропотно с гласовете на по-голямата част от старейшините, които ще гласуват „За” с обяснението, че общината ще спаси от застрояване въпросните 67 декара, за да превърне парка… в парк. Бомбата с парцела на „Тея инвест” и всичко, случило се около него, бе заложена именно от Общински съвет, с приемането на изменението на Общия устройствен план, с което бе сменено предназначението на 81263-те кв. м. „Отдих и култура”- от Зона за озеленяване в Зона за Рекреационни дейности.

„Подадено е заявление от “Тея инвест” АД, че отново подновява преговорите за закупуване на парка, този път на 67 дка. Останалите 13.5 дка бяха отделени с ПУП, който общината разгледа и одобри с невиждана скорост.

Припомням, че преди това “Тея инвест” се оттеглиха от преговорите.

Припомням, че оценката на Светла Неделчева не е закон и може да се иска нова.

Припомням, че в нея не е взета предвид оценката на 50 дка парк, заменени от Общината в другата схема.

Припомням, че се вършат престъпления, за които давността е повече от един кметски мандат.

Настоящето управление не трябва да се занимава повече с темата за парка. Навредиха достатъчно”, коментира последното развитие на казуса с имота на „Тея инвест” адв. Тони Стойчева, която бе един от двигателите на градските протести в защита на парк „Отдих и култура”.

Проседете целия казус с „Тея инвест“ ТУК

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Зико се смили и иска да даде по-малко декари ама за същата комисионна, който е решил, че му се полага. Особено след като няма да се кандидатира за втори мандат. Да има пари за черни дни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина