АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина ПловдивПод ножа

100 милиона причини за заложената бомба в ОУП с „Отдих и култура”

В казуса с 80-те декара в парка се защитава изцяло частния интерес, за сметка на обществения

Общинският съветник Добромира Костова смята, че този пропуск в Плана е бил планиран от самото начало на процеса по изменението му

Десетки пловдивчани са заявили участието си в протест пред Общински съвет този четвъртък, когато местният парламент ще решава дали да приеме новия Общ устройствен план на Пловдив. Гражданите ще недоволстват срещу заложена бомба в измененията на ОУП, позволяваща частично застрояване на общо над 80 декара зелена зона, част от парк „Отдих и култура”. Както Под тепето съобщи миналата седмица, парцел с големина от 81263 кв. м. в парка е с променено предназначение в новия ОУП- от Зона за озеленяване в Зона за Рекреационни дейности, което дава възможност за издигането на 3-етажни сгради с РЗП 64800 кв. м.

Вижте разходката на Под тепето на място ТУК

Въпросният парцел е останалата част от общо 140-те декара, загубени от общината през 2002г. с апорт в смесеното дружество „Увеселителен парк Тракия” АД, известно като  „Пловдивски Дисниленд”. Тогава, по предложение и настояване на кмета Иван Чомаков, общинският съвет взима решение за учредяване на публично – частното партньорство и макар общината да апортира огромните терени в него, тя получава само 25 % от акциите.

hdr

През 2013 г. със 140-те декара зад Братската могила се сдобива дружеството „Тея инвест”, създадено същата година. В съвета на директорите на АД-то са три лица- Тодор Чанков, Йордан Иванов и Таня Асенова. Според регистрите, Чанков е свързан с още куп дружества, много от които придобили активи на компанията Рилон на покойния строителен предприемач Димитър Язов. В някои от тях личат взаимовръзки между него и архитект Калин Тихолов, свързан с Дюнигейт и сараите на Доган в парк Росенец. Тихолов е директно свързан с ДПС, тъй като е бил водач на листа на партията в Несебър на местните избори през 2007г.

Припомняме, че през май Общински съвет прие предложението на кмета Здравко Димитров за иницииране на производство по отчуждаване на 50 375 квадратни метра частен парцел, част от печално известния „Пловдивски Дисниленд” в парк „Отдих и култура”. С решението на местния парламент общината обезщети собственика на имота „ Тея инвест” със седем апетитни парцела частна общинска собственост в различни точки от града с обща площ от близо 50 декара. Дружеството обаче запази останалата част от 140-те декара в парк „Отдих и култура”, в които ще имат възможност да строят с приемането на Общия устройствен план в четвъртък.

Интересното в случая е, че в процеса на изменение на ОУП след представянето на предварителния проект преди 2 години и множеството критики към него относно зелената система и бъдещето на „Отдих и култура”, единствено този частен парцел придобива ново предназначение- Зона за Рекреационни дейности, докато другата част от парка в приетия от ЕСУТ финален вариант на Плана е Зона за озеленяване.

Какво каза главният архитект Димитър Ахрянов през 2020г.  

При представянето на предварителния проект за изменение на Общия устройствен план през 2020г. въпросните 140 декара от печално известния „Пловдивски Дисниленд” бяха предвидени като Зона за спорт и атракции, което даваше възможност за голямо застрояване. Ето какво каза тогава главният архитект Димитър Ахрянов:

„Имаме забележки към новия ОУП, една от тях е точно за този имот. Знаете, има проект за лесопарк, който включва зоологическата градина и гребната база. Искаме да го развием към по-добро и този терен да си остане част от зелената система на града“.

Е, две години по-късно общината първо реши да отчужди 50 375 квадратни метра от въпросния  частен парцел чрез обезщетение, срещу няколко апетитни имота с възможности за плътно застрояване на обща площ от 50 декара. А сега, с приемането на новия ОУП, ще даде зелена светлина и за застрояване на другата част от частния имот в парк „Отдих и култура”.

Хронологията с Общия устройствен план през очите на общинския съветник Добромира Костова

Под тепето потърси зеления общински съветник Добромира Костова, която следи случващото се с проекта по изменение на Общия устройствен план от самото му начало. Тя смята, че залагането на тази бомба в ОУП е било план от самото начало на процеса по изменението му.

Ето хронологията на случилото се в последните две години през очите на Добромира Костова:

„Предварителният проект, който беше представен за обществено обсъждание през окт. 2020 беше в отчайващ вид, що се касае за зоната около Гребната база. Целият Парк „Отдих и култура“ беше заложен за „спорт и атракции“, а защитените зони на север от гребния канал бяха премахнати и на тяхно място беше начертан Втория гребен канал. Зона „спорт и атракции“ позволява до 80% застрояване, което дефакто означаваше край на целия парк и край на гората от север. Тогава възразихме остро срещу тази (буквално) поголовна сеч на белия дроб на града и от ДБ внесохме възражения в рамките на общественото обсъждане. Знам, че и Съюзът на ландшафните архитекти внесе подобни на нашите възражения.

Ето как претърпява промяна новия ОУП за зоната в последните 2 години

Като резултат от тези възражения една част от терените бяха върнати на зони за озеленяване и на 1 окт. 2021 ЕСУТ разгледа „нов“ предварителен план. След това заседание дълго време криха протокола от него. Много пъти се обърнах към главния архитект с молба да публикува протокола от заседанието и той лъжеше, че още не бил подписан от всички. Казвам „лъжеше“ без да се притеснявам, защото в последствие се оказа, че протоколът е бил изпратен към РИОСВ за съгласуване още на 18 окт. (проверим факт), т.е. очевидно е бил подписан и наличен в пълен вид, но господин архитектът продължаваше да го крие и го публикува чак през ноември, като съвпадението беше, че го публикува точно след парламентарните избори. Очевидно е имало нареждане да се внимава с общественото недоволство по време на предизборната кампания.

В крайна сметка, неочаквано за общината, в началото на 2022 г. РИОСВ върна плана за допълване на доклада за екологична оценка. В резултат на тази екологична оценка още повече зелени зони бяха възстановени (части от парк „Отдих и култура“ и целият о-в Адата) и Вторият гребен канал отпадна. На 31.08 ЕСУТ прие предварителния проект след като процедурата по допълване на доклада за екологична оценка беше приключена. На това заседание за първи път видяхме, че все пак има един останал терен в Парк „Отдих и култура“, който все още не е зелен и е с отреждане за „рекреационни дейности“. Зона „рекреационни дейности“ не е толкова страшна колкото е „спорт и атракции“. Говорим за 30% застрояване на фона на 80%. Но дори тези 30% са неприемливи за парк „Отдих и култура“. Още повече, че смяната на предназначението на точно този терен противоречи на чл. 62 а от ЗУТ. На заседанието на 31.08 зададох въпроси за терена и помолих да се синхронизират нещата с РИОСВ, тъй като бях разбрала, че става въпрос просто за техническа грешка. Очаквах наистина, че до момента, в който ще е готов окончателният проект тази „грешка“ ще бъде коригирана.

Стигаме до миналата седмица, когато ЕСУТ прие окончателния проект на ОУП и чак СЛЕД като го приеха видяхме плана в окончателния му вариант и „грешката“ не беше грешка,

Било е план от самото начало. Дори мисля, че нарочно са заложили в началото по-тежките режими с 80% застрояване, за да може после като ги намалят на 30% и то за по-малка част от целия терен, хората ще го приемат като победа.  Удобно и кадастърът не е променян и все още сочи, че теренът е общински, а той е частен. Удобно криеха протоколите на ЕСУТ, удобно публикуваха окончателния проект чак след като той беше приет. Още по-удобно Правна комисия в ОбС го гласува „за сесия“ в противоречие с правилника на ОбС, само 24 часа след като беше публикуван в окончателния си вид”.

100 милиона причини

Изводът е, че бомбата в парк „Отдих и Култура”, заложена с изменението на Общия устройствен план, защитава изцяло частния интерес, а не обществения. И има поне 100 милиона причини, на колкото пресметна евентуалния материален интерес ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, това да се случи.

На практика в момента Общински съвет е поставен в патова ситуация, тъй като, ако реши да върне за „ремонт” измененията на ОУП, има опасност процесът по приемането му отново да зацикли с месеци. Вероятно и така ще се мотивират съветниците, които не се вслушат в гласа на гражданите, събрали се на протест пред местния парламент в четвъртък и приемат изменения План. Така обаче ще гласуват срещу обществения интерес в конкретния казус с парк „Отдих и Култура”.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина