Общината дава имоти за милиони срещу 50 дка зелен частен парцел

Актуално Градът Изпод тепето Новини Под ножа Разследване

Утре ще бъде дадена зелена светлина за най-голямото “развързване” на общински имоти в новата история на града

Кметът предлага замяна на 7 знакови общински парцела срещу 1/3 от “Пловдивския Дисниленд” в парк Отдих и култура

Общинският съветник Добромира Костова: Ситуацията е патова

Тихомълком и уж с обществена полза утре ще бъде дадена зелена светлина за най- голямото “развързване” на общински имоти за застрояване в новата история на града. Пловдив е на път да загуби най-ценните си все още свободни парцели, частна общинска собственост, с приемане на едно предложение на кмета за отчуждаване чрез обезщетение за един конкретен частен имот, част от „Увеселителен парк Тракия”- така известният „Дисниленд” в парк Отдих и култура.

Парчето от общо 140-те декара, собственост на “Тея инвест”, което общината иска да придобие срещу 7 апетитни имота

С предложение за актуализиране на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост Здравко Димитров предлага на общинските съветници да приемат предложението му за иницииране на производство по отчуждаване на 50 375 квадратни метра от общо 140- декаровия терен зад Братската могила срещу общо 7 общински имота с обща площ почти 50 дка, за които през годините имаше редица тежки скандали покрай инвестиционни намерения. Сред тях попада и знаковият парцел на „Копривщица” и „Свобода”, който стана повод за много интриги по време на мандата на Иван Тотев.

Парцелът на бул. “Копривщица” и “Свобода” предизвика един от най-големите трусове във втория мандат на Иван Тотев

Имотите

Имотът, който общината иска да придобие, е собственост на „Тея инвест”, с изпълнителен директор Тодор Чанков, който е в съдружие с Таня Асенова и Йордан Иванов. Дружеството притежава 140-те декара от печално известния проект за реализиране на „Увеселителен парк Тракия”. Намерението на администрацията е да придобие само 50 декара от тях, като предостави под формата на обезщетение близо 16 декара зелена площ на булевардите „Копривщица” и „Свобода”, три отделни имота с общо близо 8 300 квадратни метра в същата зона в близост до украинската църква и МОЛ Пловдив, 14 174 кв. м. на край SPS, 4,7 декара на бул. Освобождение” и „Найчо Цанов”, отредени за така бленувания от бившия общински съветник Камен Шишманов стрелкови комплекс, близо 3 хиляди квадратни метра на Асеновградско шосе, пред спортна зала Колодрума, планирани преди няколко години за заведение.

„С оглед икономия на бюджетен ресурс считаме за целесоъбразно отчуждителната процедура да се извърши срещу имотно обезщетение”, мотивира се кметът Здравко Димитров в предложението си до местния парламент.

Защо тихомълком?

Защото предложението е минало през комисии, а нито едно политическо лице не е взело отношение по темата. В местния парламент опозицията скача при разпореждане с дори 10 квадратни метра общинска собственост, или пък пише писма до МРРБ относно законността при разглеждането на ПУП-ове в Об С, но при конкретно тази точка за предоставяне на 50 декара зелени имоти в топ локации в Пловдив в частни ръце оглушително мълчи.

Защо уж с обществена полза?

Защото то е „във връзка с необходимостта от изграждане на обществен парк за създаване на зелени площи”, както се казва в документацията, пусната от кмета към общинските съветници. Тънкият момент тук е, че и в момента въпросните 50 375 квадратни метра така или иначе са зелена площ, част от парк Отдих и култура. Предназначението на целия 140 декара парцел е за озеленяване и според стария, и според новия Общ устройствен план, там застрояване не се допуска. Собственикът може единствено да изгради спортно съоръжение тип „басейн” и да строи върху 20 % от общата площ, при изключително ниски параметри. С две думи – инвестиционната стойност на терена е ниска. Това се загатва дори в пазарната оценка, изготвена за общината преди броени дни. Изводът е, че Пловдив ще загуби близо 50 декара зелени площи, които ще бъдат презастроени в бъдещ момент, за да се сдобие със 50 000 кв. метра горичка зад Братската могила, които мисли да озеленява. Според зеленият общински съветник от опозицията обаче, с решение на Конституционния съд ситуацията е такава, че собственикът е win-win.

Зеленият общински съветник от ДБ Добромира Костова: Ситуацията е патова

Ситуацията е патова, коментира казуса пред Под тепето зеленият общински съветник от Демократична България Добромира Костова. Тя цитира решение на Конституционния съд, от ноември 2021г., според което зелените зони или тези за озеленяване са защитени само 5г. В рамките на този период общината или трябва да го отчужди, или да приеме случващото се в дадената зелена зона- от изграждане на басейн, до комплекс тип Лас Вегас.

„Не е вярно, че частният терен на въпросното дружество е безопасен. В ситуация сме само да може да се отчужди за пари, но собственикът знае какво притежава. А то е много скъпо. И в двата случая собственикът е win-win- или ще застрои новите терени, или неговия цял парцел от 140 декара.Абсолютно патова ситуация”, коментира Добромира Костова.

Предложението и смущаващите оценки

Общинските съветници ще трябва да вземат решение на база данъчна и пазарна оценка на имотите. Данъчната оценка на парцела, който общината иска да придобие от „Тея инвест”, е 2,2 милиона лева, а пазарната е 7,5 милиона лева. Втората е изготвена на 5 май, или точно седмица преди утрешната сесия. Според оценителя Стефан Жеков силните страни на 50-те декара в парк Отдих и култура са доброто местоположение, големината на имота и добрата комуникация, а слабите, че е отреден за озеленяване, ограничено е ползването по предназначение, има наличие на бетонови основи и метални съчетани стълбове. „Липсва възможност за застрояване”, заключава в изброяване на слабите страни на имота Стефан Жеков. Той добавя, че парцелът е най-подходящ за озеленяване, спортни съоръжения и улица.

Какво сочат оценките за общинските имоти, които общината иска да предостави, за да придобие имота, с липсваща възможност за застрояване.

Данъчната оценка на най-апетитното блюдо от „менюто”- парцелът на „Копривщица” и „Свобода” край “украинската” църква, е 685 хиляди лева. Пазарната е 2 277 000 лв. Общата данъчна оценка на раздробения на три голям общински парцел отново край украинската църква на ул. „Кръстьо Раковски” е близо 340 хиляди лева. Пазарната е 1,2 милиона лева. Данъчната оценка за имота край SPS е 583 хиляди лева, а пазарната- 2 477 000 лв. За парцела на бул. „Освобождение” данъчната оценка е 205 хиляди лева, а пазарната е 822 000 лв. Данъчната оценка за имота пред Колодрума на Асеновградско шосе е 117 375 лв., а пазарната е 469 000 лв.

Озадачаващо в случая е, че пазарната оценка на общинските имоти вкупом е много близка до тази за частния парцел в парк Отдих и култура- 7 248 000 лв. срещу 7,5 милиона, но с разлика от 250 хиляди лева в полза на предложението за една бъдеща заменка. Очевидно от общината са се постарали сделката да изглежда изгодна в очите на общинските съветници и в тези на данъкоплатеца.

На 27 септември 2018-а година, след тежки дебати, мнозинството в тогавашния общински съвет реши да сложи на тезгяха близо 20-те декара, като се очакваше в хазната да влязат около 20 милиона лева от продажбата му. Парцелите бяха оценени точно на 20 906 000 лева без ДДС и те трябваше да се разиграят на публичен търг с явно наддаване. Идеята бе никой да не може да ги купи. В последствие, през март 2019г., същият Общински съвет с пълно мнозинство отмени решението си за продажба на парцелите като тогава бяха дадени заявки, че те ще бъдат превърнати в парк. Нещо, което така и не се случи. След 3-годишно тупкане на топката обаче общината реши вместо да прави парк там, да го предостави за застрояване на частен инвеститор срещу това да озеленява вече зеления му терен в парк Отдих и култура.

Равностойно имотно обезщетение

„Налице е равностойно имотно обезщетение, което би могло да бъде предложено вместо парично такова за реализирането на процедура по принудително отчуждаване”, мотивира се в предложението си пред общински съвет кметът Здравко Димитров.

Ако се вгледаме в детайлите обаче, въпросното обезщетение нито е равностойно, нито е целесъобразно. Общината ще загуби много зелени площи, които със сигурност ще бъдат застроени при най-високи допустими параметри. При прости сметки, тези близо 50 декара общински площи, ще се превърнат в над 200 хиляди квадратни метра разгърната застроена площ. Ако умножим това РЗП по 1500 евро на квадратен метър, каквито са цените на имотния пазар в момента, се получава космическата цифра от 300 милиона лева. Ако пък ги умножим по 2000 евро на квадрат, ще достигнем почни половин милиард. Какво ли пък ще стане, ако бъдещите инвеститори се разгърнат и стигнат 250 хиляди кв. м. РЗП?

Пловдив утре може да загуби „перлите в короната” от малко останалата незастроена общинска собственост. Въпросът е дали това не са „перлите в короната” за мандата на Здравко Димитров . Първата част от отговора ще разберем още утре, на сесията на Общински съвет. Сигурно е едно – вносителят Здравко Димитров няма да присъства.

Случайно или не, при разглеждането на едно от най-важните предложения в мандата му, градоначалникът е в САЩ, заедно с доверения си приятел и постоянно присъстващ в кабинета му Владимир Кисьов, общински съветник от ВМРО. Не е ясно какво правят двамата зад Океана. Вероятно се опитват да пробратимят Пловдив с Маями или Лас Вегас.

Споделете ни във:

6 коментара за “Общината дава имоти за милиони срещу 50 дка зелен частен парцел

 1. Хич не ми е затрябвал, "кмете", остави ги хората да си го... каза:

  Нека си го ПРИТЕЖАВАТ хората, от какъв зор ОТ МОЕ ИМЕ баскетБОЛНИЯТ мозъклия ще им го отнема?

  “…Дружеството притежава 140-те декара от печално известния проект за реализиране на „Увеселителен парк Тракия”… НЕКА СИ ГО ИМАТ

  Възразявам!

  НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА НИКАКВА ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО, ЗАТОВА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ ПОДРОБНО ДА ГО МОТИВИРА, ОБСЪДИ, УБЕДИ И ЗАЩИТИ КОГАТО МУ Е УДОБНО

 2. Вносителят следва да ПРИСЪСТВА за защита и диалог! каза:

  Тази “точка от дневния ред” не изглежда никак МАЛОважна.

  Вносителят следва да докладва, опише, обясни, защити намерението си и да убеди съмняващите се и критикуващи съветници.

  Ако вносителят на такава точка отсъства, редно е да му се даде възможността да я защити като отпадне от сесията или се ОТЛОЖИ

 3. Поредната брутална далавера на кмета в интерес на неговите строители, от която и той яко ще захлеби. Няма толкова меркантилен кмет. А сме видели Тотев и Чомаков

 4. Отлична, добросъвестна, навременна ПУБЛИЦИСТИКА, бай Баев! каза:

  Ето така се отстоява съвестта на Града, за разлика от лиготии около Първата Българска МУТРА Начо Диктатурата за Награда “Пловдив”…

  “Тънкият момент тук е, че и в момента въпросните 50 375 квадратни метра така или иначе са зелена площ, част от парк Отдих и култура. Предназначението на целия 140 декара парцел е за озеленяване и според стария, и според новия Общ устройствен план…”

  ТОЧКА. ( или както казвахме в прогимназията .Х? по въпроса)

  Коя част от кое изречение не е ясна някому?

  Някому да му е “обществено необходима” далаверата за отчуждаване и “обезщетяване” от ТЕЯ ИНВЕСТ?

  Я си им оставете горичката на хорицата без насилствени …баскетБОЛНИ идиотизми! Знаем колко оправно и там ша “озеленява” милият кадърник, наш избраник и любимец

  Бай-бай, бай БАЕВ, със залежалата бронзова Буца!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.