АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Протестът в СНИМКИ и ВИДЕО

Недоволството на стотици пловдивчани срещу застрояването на парк Отдих и култура завърши с хоро на площад Съединение

Тони Стойчева: Борили сме се за много каузи в Пловдив, но никога не сме виждала толкова много хора, които са решили на всяка цена да спасят града от корумпираните лапи на самозабравили се управленци

Дълго хоро се изви на площад Съединение на финала на днешния масов протест срещу възможността за частично застрояване на 81 декара от парк Отдих и култура след скоростното приемане на твърде спорния Общ устройствен план от Общински съвет. Музикалният фон бе осигурен от двама гайдари, а ритъмът се поддържаше от виковете „Парк, а не бетон”.

Представители на партия Възраждане се опитаха да яхнат протеста на пловдивчани. Таксиметров шофьор и нереализиран кандидат за депутат от политическата сила вървеше на първа линия с шествието, а други представители на партията предаваха на живо събитието така, сякаш те го организират. Същинските организатори на протеста от инициативния комитет в защита на парка обаче отказаха да им дадат думата, за да не се политизира недоволството.

Предложението на един от шестващите протестът да се случва всяка събота под прозорците на кмета, а и на областния управител, който отказа да върне решението на местния парламент, бе посрещнато с аплодисменти.

„Помнете кои хора не просто не защитиха обществения интерес, а застанаха срещу гражданите на Пловдив, за да бранят частния интерес, този на инвеститора. Това са лицата на общинските съветници, които гласуваха За новия Общ устройствен план, както и на областния управител, който отказа да върне тяхното решение”, вдигна транспарант с ликовете на съветниците и губернатора Павел Начев, един от организаторите на шествието днес.

Той подчерта, че частния интерес в парка е на „Тея Инвест”, но има съмнения, че зад нея стоят едни „по-големи бизнесмени, които произвеждат други неща в Пловдив”, както ги описа Начев.

„Борили сме се за много каузи в Пловдив, но никога не сме виждала толкова много хора, които са решили на всяка цена да спасят града от корумпираните лапи на самозабравили се управленци. В това решение на Общински съвет става въпрос за пари, за много пари. Не е защитен никакъв обществен интерес. Те ни унищожават. Извършват геноцид върху нас, режейки дърветата, унищожавайки парковете. Това обаче, което не очакваха, е че този протест ще е толкова масов. Защото ние заспахме толкова дълбок сън, че ги оставихме години наред да издевателстват над града ни и нашия живот, над бъдещето на нашите деца. Днес съм тук като гражданин, като човек и като майка и ви казвам- аз ще се боря за този парк до последно. Не искам да ме е срам от децата ми някой ден. Не искам аз да бъде принудената да емигрирам, за да живеят по-добър живот моите деца някъде в чужбина. Искам тези хора, взели това решение, да бъдат принудени да емигрират, защото ги е срам да ни погледнат в очите”, заяви друг от организаторите на протеста Тони Стойчева.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина